Bela nedelja

Plomin, antički gradić, već stoljećima se ponosito uzdiže nad Plominskim zaljevom, svjedočeći o ljudima koji su stvarali i izgrađivali njegovu kulturu i život kakav je danas. Na blagdan Blažene Djevice Marije od presvete krunice Plominska župa slavi svoju nebesku zaštitnicu, a tada se slavi Bela nedelja.

Već tradicionalno svake godine iz svih krajeva, pristižu ljudi kako bi obnovili stara prijateljstva i zaustavili se na trenutak u ovome užurbanome svijetu, uz vesele programe ispunjene pjesmom i brojnim sportskim događanjima.

Bela nedelja tradicionalna je vjerska i pučka fešta koja Plominjanima od davnina mnogo znači, a slavi se prve nedjelje u listopadu. Dan fešte započinje misom u čast Blažene Djevice Marije, dok se tijekom dana izmjenjuju zabavni i sportski događaji.

Nekada je označavala veliki sajmeni dan, kada se u Plomin dolazilo iz Rijeke, ali i Trsta kako bi se predstavili i prodali vlastiti proizvodi. Iako se do danas izgubio sajmeni običaj, Bela nedelja zadržala je do danas svoj značaj za lokalno stanovništvo i sve koji Plomin imaju u srcu.

Prikaži