Istarsko proljeće » otkazano

Nekada se zvala Jadranska magistrala i povezivala je sjeverni Jadran s Dalmacijom, danas se zove Istarsko proljeće jer se cijelom rutom vozi u Istri. Utrka se posljednjih godina, u pravilu, sastoji od četiri dionice: prologa i tri etape. I dok se prolog sastoji od nekoliko kilometara u kojima najviše dolaze do izražaja sprinteri kojima je cilj osvojiti prvu majicu vodećeg, ostale dionice nude pregršt zanimljivosti. Organizatori ne žele nikoga zakinuti: na ovoj utrci dolaze do izražaja i brdaši i sprinteri i oni koji vole bjegove. Tijekom četiri dana utrka prolazi kroz cijelu Istru, ponajviše njenu unutrašnjost, ali ne zaobilazi ni obalu.

Prva etapa vodi do Starog grada Labina, preko posljednjih 300 metara "kockica" do samog cilja, do kojeg se dolazi nakon valovitih cesta središnje Istre. Druga etapa je u pravilu "kraljevska etapa" koja gotovo uvijek promovira i pobjednika cijele utrke. Zavojiti uspon za Motovun, odakle se pruža pogled na cijelu dolinu Mirne, donosi razliku nakon koje uistinu pobjeđuje najbolji. Tko prvi prođe kroz kamena vrata koja vode u stari dio grada Motovuna, zasigurno je najspremniji vozač utrke.          
                                                                                          
Nakon što se u prvoj etapi vozi do istočnog dijela Istre, a u drugoj kroz srce regije, treća etapa rezervirana je za njenu zapadnu obalu, a u ovoj etapi u pravilu pobjeđuju sprinteri. Na utrci Istarsko proljeće nastupaju većinom momčadi u kategorijama professional i continental među kojima se skrivaju budući prvaci i pobjednici etapa na utrkama Tour de France, Giro d'Italia i Vuelta a España.

O eventu:

Međunarodna etapna biciklistička utrka (UCI 2.2)

Lokacija:

  • Umag, Poreč, Pazin, Labin, Vrsar, Motovun

Datumi:

  • 12.03. - 15.03.20

Kontakt:

Prikaži