Dani arhitekata 2.0

Cilj je da Dani arhitekata postanu ključno mjesto gdje će se jednom godišnje prezentirati i raspravljati teme značajne za rad arhitekata u Hrvatskoj i Europskoj uniji, poput zakonske regulative, djelatnosti arhitekata u budućnosti, prostornog planiranja i urbanizma te poduzetništva u arhitekturi.

„Govoriti o arhitekturi jednako je važno kao i govoriti arhitekturom“, ističe doajen i vizionar hrvatske arhitekture,  akademik Nikola Bašić koji će na Danima arhitekata 2.0, od 3. do 5. svibnja u Rovinju, otvoriti razgovor o arhitekturi kroz diskurs hrvatske nacionalne kulture, njezine povijesti, sadašnjosti i budućnosti. Najveći stručni skup hrvatskih arhitekata okupit će renomirana imena hrvatske arhitekture kao i mlade hrvatske arhitekte u usponu.  Uz akademika Bašića, o svojim iskustvima u arhitekturi na Danima arhitekata 2.0 govorit će i drugi uspješni i poznati arhitekti, a među njima i riječki arhitekt Idis Turato.

A kakvi su uvjeti oblikovali arhitektonski ured, kako su se prilagođavali promjenama na tržištu, kako kontinuirano primjenjuju nove tehnologije u radu, te koji su izazovi organizacije ureda na hrvatskom, ali i međunarodnom planu, otkrit će Marko Dabrović iz arhitektonskog ureda 3LHD. Osvrnut će se na protekle 23 godine rada ureda, od početnih iskustava formiranja ureda pa sve do danas, a njihovi kolege iz ureda NFO, podijelit će iskustva ureda koji je 10 godina prisutan na tržištu.

Vedran Mimica, profesor arhitekture na Illinois Institute of Technology (IIT) u Chicagu i bivši dugogodišnji dekan arhitektonskog Instituta Berlage u Rotterdamu, poznat je i kao iznimno  dobar komunikator. Stoga se s velikim zanimanjem očekuje njegovo predavanje o edukaciji arhitekata. U sklopu dijela programa posvećenog arhitekturi prostora za odgoj i obrazovanje, prof. Iva Kovačić govorit će o prostoru kao trećem pedagogu. „Kao što se mijenja pedagogija, tako se mijenja i prostor – s novim pedagoškim konceptima, koji se odmiču od frontalne nastave prema projektnoj ili čak samostalnom učenju prema mjeri učenika, tako se i prostor odmiče od klasične učionice prema tzv. learnscapeu.“, ističe. O projektiranju zgrada za odgoj i obrazovanje sudionici će doznati i od Klaudia Muçe, danskog arhitekta iz CEBRA-e, koji su na međunarodnoj sceni poznati po radu u ovom području. Okupljenima će biti predstavljene i najbolje zgrade za odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj te novi koncepti zgrada za odgoj i obrazovanje, a o samom obrazovanju arhitekata na Danima će govoriti i sva tri dekana arhitektonskih fakulteta u Hrvatskoj.

Na Danima sudjeluju i Pero Vuković te Krešimir Damjanović, mladi hrvatski arhitekti koji će govoriti o vlastitim iskustvima početaka profesionalnog bavljenja arhitekturom u Hrvatskoj.

» Dani arhitekata - program

Lokacija:

  • Hotel Lone / Rovinj-Rovigno

Datumi:

  • 03.05. - 05.05.18

Kontakt:

  • Hrvatska komora arhitekata

Stranica:

Prikaži