Posljednji car u Istri

Otvorenje će se održati na 100. godišnjicu posjete Karla I Habsburškog, 6. travnja 2018. u 19 sati, u Katininoj kući u Gračišću.

Karlo I Habsburški (1887.-1922.) bio je posljednji car Austrougarskog carstva. Naslijedivši prijestolje smrću prastrica Franje Josipa 21. studenog 1916., zdušno se zalagao za okončanje Velikog rata.
U toj namjeri, te želeći se predstaviti vojnim snagama čiji je bio vrhovni zapovjednik, neprekidno je posjećivao razna poprišta sukoba i okolna područja te tako često dolazio i u Istru.   

Gračišće je posjetio 6. travnja 1918., a pored ostalih pratili su ga premijer Seidler, načelnik glavnog stožera Arz i namjesnik Fries-Skene. Ondje se susreo s lokalnim stanovništvom, izgladnjelim i iscrpljenim ratnim okolnostima, no istodobno ushićenim posjetom znamenitog gosta, po svoj prilici najglasovitijeg koji je ikada kročio u to mjesto.

Tom je prigodom bečki fotograf Heinrich Schuhmann snimio desetak fotografija koje su objavljene u nekim od najvećih onodobnih listova. Car je slušao uzvike pritužbi žena, staraca i djece, raspitivao se o njihovoj ekonomskoj i društvenoj situaciji, te se, čuvši mnoge mučne odgovore, obvezao pomoći. No, upravo za njegova istarskog putovanja izbija 'afera Siksto' koja je potkopala mirovne pokušaje: možda je upravo za boravka u Istri u Karlu sazrjela misao o skorom približavanju Finis Austriae.

Izložbu financira Općina Gračišće a moći će se posjetiti uz prethodnu najavu.

Prikaži