Istra gourmet: Okusi i mirisi Istre

Bogata istarska zemlja može se pohvaliti svojom klimom zahvaljujući kojoj je naša regija bogata izvrsnim proizvodima svjetskog glasa. Tko još nije čuo za tartufe i vino iz Istre čiji su mirisi i okusi tako prepoznatljivi i upečatljivi.

Neobična, gomoljasta izraslina koja raste pod zemljom, neugledna oblika i intenzivnog mirisa - to je tartuf. Ova rijetka i skupocjena gljiva koja raste u plodnom istarskom tlu prava je kulinarska poslastica.
Još uvijek nije definirano mjesto za stolom: je li hrana ili tek začin?! Kulinari se slažu samo u jednom - tartuf je vrhunac gastronomije. Istarski bijeli tartuf jedan je od najcjenjenijih u svijetu.

Tartuf je bio poznat već starim Grcima i rimskim carevima, francuskom dvoru te austrougarskim plemenitašima, a svojom izvrsnošću plijeni pozornost i danas.

U Istri tartuf raste u masnoj, glinastoj i sivoj zemlji, a centar mu je u vlažnoj Motovunskoj šumi kojom protječe rijeka Mirna. Tartufarska zona proteže se na sjeveroistok do grada Buzeta i Lupoglava te seže jugoistočno uz rječicu Rašu na Labinštini i južno do Pazinštine. Nema nadzemne biljke i čovjek ga može naći tek uz pomoć posebno dresiranih pasa.

Jesen na poluotoku obiluje manifestacijama posvećenim tartufu kada se prezentiraju jela s tartufima: njoki, fuži, pljukanci, fritaje, kombinacije s mesom, razna predjela, salate, ali i deserti, stoga ne propustite Dane tartufa u Istri.

Odlični gurmanski doživljaj upotpunit će vrhunska vina naše regije!
Od mnogobojnih sorti što ih nalazimo na ovome području najvažnija je istarska bijela malvazija koja je neodvojivi dio identiteta podneblja. Vino je slamnato žute boje, ugodnog mirisa na bagremov cvijet, umjerene svježine i potrebne strukture, kao stvorenom za tople ljetne večeri uz tjesteninu, rižote i ribu.

Teran, neobično vino koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim, možete kušati samo u Istri. Ono je ljubičaste do rubin-crvene boje, živahnih voćnih mirisa, izrazito svježe i krhko, manje strukturirano.

Ovdje uspijevaju i brojne visoko-kvalitetne sorte poznate u svijetu, poput bijelog pinota, chardonnaya, sivog pinota te crnih merlota, refoška i cabernet sauvignona.
Posebnu pažnju ljubitelja dobre kapljice plijene i dvije muškatne sorte osebujne arome: muškat momjanski te muškat ruža porečki. Slijedi ih borgonja crna, hrvatica crna te nekolicina manje poznatih sorti.

Momjanski muškat je pravi dragulj! Radi se o vinu fine arome i ugodnog mirisa čiji je okus pun. Odličan je kao aperitiv i desertno vino.

Provedite ugodne trenutke u Istri s vašom obitelji ili prijateljima gdje ćete moći kušati proizvode po kojima je ova regija prepoznatljiva te zbog kojih se mnogi uvijek redovno vraćaju.

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking