Božanska maslinova ulja Istre

Tradicija maslinarstva seže još u davna vremena kada su stari Rimljani prepoznali Istru kao plodno tlo za uzgoj najčuvenijeg mediteranskog eliksira. Svjedoče o tome arheološka nalazišta smještena duž obale, koja pokazuju kako su u Istri tada postojali proizvodni kapaciteti po veličini jedinstveni na širem području...

Istarska ulja prema svjetskim mjerilima spadaju među najkvalitetnija, a isprobati ih možete krenete li put cesta maslina s obilježenim uljarama i konobama najboljih istarskih maslinara. Sve tajne svog zanata rado će podijeliti s vama, a zatim slijedi degustacija ulja, tog tekućeg zlata što zdravlje, mladost i ljepotu znači!

Kod različitih ćete maslinara otkriti različite okuse. Od autohtonih sorti vjerojatno ćete kušati ulje buže i istarske bjelice, no u Istri odlično uspijevaju i strane sorte - nježni leccino, nešto pikantniji pendolino i frantoio, i druge. Ovisno o mašti i afinitetima proizvođača, susrest ćete i mješavine više sorti. Važno je naglasiti i da ovdašnja maslinova ulja sustavno grade svoj imidž na visokoj kvaliteti, a ne na proizvedenim količinama.

'Novo ulje, staro vino' - i narodna mudrost kaže da, za razliku od vina, maslinovo ulje starenjem gubi na kvaliteti. Zato ga je dobro konzumirati unutar godine dana od proizvodnje, premda se neotvorena, pravilno čuvana boca može koristiti i druge godine. Ulje treba štititi od izravne svjetlosti i topline, a bocu, jednom kad je načeta, treba dobro začepiti nakon svake upotrebe te konzumirati u relativno kratkom vremenu. Tako se u njemu čuvaju nestabilne, a vrlo vrijedne antioksidativne tvari.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje je najčišći proizvod koji maslina može dati. Dobiva se postupkom hladnog prešanja, bez dodataka i zagrijavanja, pa u njemu ostaju sačuvane sve dragocjene tvari koje maslinovo ulje čine jednom od najkvalitetnijih namirnica u ljudskoj prehrani.

Ako kušanjem svježe prerađenog ekstradjevičanskog ulja osjetite intenzivan okus ploda uz lagano peckanje u grlu, ne dajte se smesti. Blago peckanje zapravo je nepogrešiv znak da ste upravo kušali vrhunski proizvod.

Upoznajte maslinova ulja Istre

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking