Jesenska gastronomska iznenađenja

Želite li doživjeti iskustvo jesenskih boja u prirodi i začiniti to vrhunskim gastronomskim užicima? Istra daje najbolji dio sebe upravo u listopadu i studenom.
Pripremili smo top gastronomske manifestacije koje će vaš odmor učiniti još zanimljivijim.

U istarskom tartufarskom trokutu između Pazina, Buja i Buzeta, posebice u dolini rijeke Mirne i u Motovunskoj šumi, imaju svoje prirodno stanište bijeli i crni tartuf. U listopadu i studenom održavaju se manifestacije posvećene tartufu stoga posjetite Dane tartufa u Istri.

Ukoliko se nalazite u Rovinju nećete pogriješiti ako krenete Putevima rovinjskih delicija i kušate eno-gastronomske specijalitete u poznatim rovinjskim restoranima.

Mala mjesta u Istri nude specifične manifestacije na koje ste svi pozvani. Posjetite Kestenijadu i kušajte jela i slastice od kestena u Oprtlju. U Kaldiru, malom mjestu pokraj Motovuna, posjetite tradicionalni festival voća i voćnih proizvoda, Fešta od fruti. Ako ste ljubitelj gljiva, nemojte propustiti gastronomski užitak u okolici Novigrada i Brtonigle, i posjetite manifestacije posvećene toj šumskoj jesenskoj deliciji.

U listopadu je nezaobilazan posjet Tinjanu na Internacionalnom sajmu pršuta koji je od davnine do danas u gastronomskoj ponudi proizvod najviše vrijednosti i ponosa.

Restorani sjeverozapadne Istre organiziraju Dane švoja tijekom listopada i studenog gdje se nude  maštoviti meniji na bazi kvalitetne bijele ribe švoje, tj. lista, s kojima će sljubiti vina i maslinova ulja.

U srcu Istre, u mjestu Svetvinčenat, organizira se Fešta mladega vina gdje kroz okuse, mirise i boje možete uživati u najboljim vinima ponuđenim na štandovima - bačvama nedaleko od palače Grimani.

U najmanjem gradu na svijetu - Humu organizira se tradicionalna smotra rakija koje se najčešće proizvode od grožđanog dropa i u njih se često dodaju aromatične i ljekovite trave ili razno voće.

U gradu Vodnjan na Danima maslinovog ulja uživajte u njegovom osebujnom okusu i prisustvujte mnogobrojnim vođenim degustacijama i predavanjima, kušajte delicije koje se sljubljuju s mladim maslinovim uljima i budite dio kuharskih radionica.

U Istri se tijekom listopada i studenog održava mnoštvo gastronomskih manifestacija te vas pozivamo da provjerite datume njihovog održavanja!

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking