Ususret božićnim blagdanima

Osjetite božićnu čaroliju i ugođaj koji će vas okružiti boravkom na našem poluotoku dok šetate ulicama i posjećujete mnogobrojne manifestacije posvećene Božiću. Provedite božićne blagdane u Istri i upoznajte našu gastronomsku tradiciju u restoranima, konobama i agroturizmima diljem poluotoka. 

Prošlost i sadašnjost se u Istri isprepliću na svakom koraku pa tako i u gastronomiji. Jela koja su se nekad pripremala za Božić i danas su prisutna na blagdanskoj trpezi uz male promjene koje dolaze  s vremenom.

Za Badnjak se za doručak jela kriška kruha i pila čašica rakije, a kao ručak malo oraha, kriška pšeničnog kruha i čaša vina. Navečer se, ovisno o kraju Istre, pripremalo pasutice ili fuže sa slanom srdelom, bakalarom ili zeljem, pasutice s brudetom od bakalara, maneštra od slanutka, graška, ječma i krumpira, kruh i vino. Od slastica fritule i kroštule, a negdje se umjesto njih na ognjištu spremala supa.

Na Badnjak se na ognjišće u nekim krajevima Istre donosio panj, odnosno cok ili badnjak koji se potpalio te je trebao gorjeti do Sveta tri kralja, stalno ili pak svaki dan pomalo. Na panj bi stavili i malo od svake vrste hrane koju bi jeli za večeru na Badnjak te bi ga prolili s malo vina da bi nova godina bila puna obilja.

U nekim područjima su se ulazna vrata kuća kitila vijencima od bršljana.
Nakon večere se prije odlaska na polnoćku zabavljalo različitim igrama, kao i pjevanjem božićnih pjesama. Po povratku s polnoćke pojela bi se fritula i popila čašica rakije.

Za Božićni ručak se pripremala, ovisno o kraju Istre, kokošja juha s fidelinima, fuži sa šugom od kokoške, kuhani kiseli kupus s ovčetinom te pečena kokoška i kupus. Za desert je bila povetica od mljevenih oraha, badema ili lješnjaka sa suhim grožđicama, krafi sa sirom i grožđicama, orehnjača, fritule i kroštule. Za večeru se jelo ono što je ostalo od ručka.

U nekim mjestima u Istri Božić se čestitao tek posljednji dan u godini ili na samu Novu godinu. Djeca bi dobivala darove, obično orahe, jabuke ili lješnjake.

Dođite u Istru i kušajte tradicionalna jela u društvu vaših najdražih te provedite nezaboravne  trenutke najljepšeg blagdana u godini. Provjerite naše posebne ponude i ponude za smještaj.

Želimo vam sretan Božić!

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking