Šparoge na proljetnom stolu

U proljeće, kad su dani topliji i sve sunčaniji, rado ćemo provesti dan u prirodi na aktivan način - šetajući i berući šparoge. Navečer, sretni i umorni od dobro iskorištenog dana, rado ćemo se nagraditi i uživati u nekom od istarskih specijaliteta.

Šparogu ćete pronaći na svim područjima, međutim najbolje uspijeva na kamenitim, krškim tlima. Raste od ožujka do lipnja kao samonikla grmolika biljka, a za jelo se koristi mladica i to njezin mekši dio.

Od specijaliteta savjetujemo fritaje sa šparogama ili one u koje smo uz šparoge dodali pršut, pancetu, kobasice... Preporučamo i nasjeckane šparoge u sezonskoj salati kao prilog jelima od tjestenine i mesa te kao krem juhe.

U proljeće vas pozivamo na manifestacije koje su posvećene divljoj šparogi. Tradicionalna manifestacija Dani istarskih šparoga omogućuje ljubiteljima šparoga kušanje specijaliteta pripremljenih na bazi ove istarske delicije u restoranima i konobama sjeverozapadne Istre.

U Novigradu posjetite gastronomsku manifestaciju Gnam Gnam Fest koja je posvećena šparogama i degustirajte jela spravljena od ove zdrave namirnice.

Nalazite li se na istočnoj obali Istre tada nemojte propustiti manifestaciju Labinska proljetna gastro rapsodija koja nudi menije od šparoga i sipa u nekoliko restorana na području Labinštine.

Raznovrsni program Šparogade u Kaštelu nedaleko od Buja i u Novoj Vasi donosi bogatu ponudu jela od šparuge, izuzetno zdrave samonikle namirnice, kao i nagrađivanje pronalaska najduže šparoge.
Ljubitelji prirode moći će sudjelovati i u biciklističkim te pješačkim pohodima u okolici Kaštela, a  u Novoj Vasi-Villanova se možete zabaviti sudjelovanjem na turnirima u briškoli i trešetama.

U Istri se također održavaju i ostale gastronomske manifestacije te vas pozivamo da ovdje provjerite datume njihovog održavanja.

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking