U vrijeme Uskrsa...

U Istri se Uskrs tradicionalno obilježava i pripremom brojnih slastica te pisanica koje simboliziraju život i tradicionalan su poklon.

Na Veliku subotu se bojaju jaja te pripremaju posebna uskrsna jela i peciva od kojih je najpoznatija pinca. Stari i prirodni načini bojanja pisanica su oni koprivom, ljuskama luka, ciklom, špinatom i porilukom. Na uskrsno jutro se jelo nosi na blagoslov kako bi za uskrsni doručak hrana bila blagoslovljena, a u toj su košari obično kruh, šunka, obojena jaja, mladi luk, kolači i nešto soli.

U Istri se za uskršnji ručak priprema šugo od janjećih iznutrica te juha od kostiju i mesa. Bolji komadi janjetine se peku (agnel fritto) ili pirjaju (agnel in umido) na tihoj vatri, uz neprestano podlijevanje juhom i vinom. Umjesto janjetine pripremaju se također fuži, kupus i kokoška.
U današnje vrijeme se janjetina, a posebno kozletina peče najčešće pod pekom - čripnjom. U posudu pod pekom stavlja se meso obloženo krumpirom, lukom, češnjakom i začinskim biljem (lovorom i ružmarinom). Na Uskrs se u Istri kao slastica tradicionalno poslužuje uskršnji kruh ili kolač, pinca.

Na sam Uskrs, prema tradiciji, djeca i odrasli nakon mise ili ručka gađaju obojane pisanice kovanicama. Jaja se postave na određenu udaljenost i tko uspije pogoditi pisanicu na način da se novčić zabije u njega dobiva novčić i jaje, a ukoliko promaši novac uzima vlasnik jaja.

Pozivamo Vas da Uskrs provedete u Istri gdje ćete doživjeti duh Uskrsa u jednoj od konoba, agroturizama i restorana gdje ćete moći kušati istarske specijalitete.

Uz svečana misna slavlja, u Istri ćete moći sudjelovati i na Uskršnjim programima u Umagu, Novigradu, Poreču, Vrsaru, Rovinju, Fažani, Rapcu, Žminju i u Puli.
Na Trgu slobode u Poreču očekuje Vas bogati prigodni Uskršnji program, kao i u Rovinju u gradskom središtu gdje ćete doživjeti Uskrs uz bogati zabavni program. Pod nazivom Uskrs u Puli, na Veliku subotu na tržnici u Puli pripremit će se Uskršnja fritaja, a moći ćete uživati i u glazbenom programu.
Dođite u Rabac na uskršnji doručak na rivi ili na prezentaciju Uskršnjih običaja i specijaliteta u Fažani. Ukoliko se nalazite blizu Žminja posjetite manifestaciju posvećenu pinci, tradicijskom istarskom uskršnjem kolaču.
U Istri se održavaju i ostale raznolike manifestacije te vas pozivamo da ovdje provjerite datume njihovog održavanja.

Pozivamo Vas da ove godine Uskrs provedete u Istri kako biste doživjeli tradiciju i običaje ovog blagdana!

Sretan Vam i veseo Uskrs!

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking