Gastronomsko bogatstvo na stolu

Istra je idealna destinacija za sve ljubitelje tradicije i kvalitetnih gastronomskih proizvoda. Upoznajte našu  bogatu gastronomsku ponudu uz vrhunske specijalitete u restoranima i autohtonim istarskim konobama te degustirajući renomirana vina. Okuse jela obogatite vrhunskim maslinovim uljem ovih krajeva.
Upoznajte djelić istarske tradicionalne gastro-baštine u sezonskoj ponudi. Neke od posebnosti istarske kuhinje jesu: pršut gira-volta, radić primo-taio, mišanca, maneštre, koromač i šparuge.

Jedan od načina pripreme pršuta je da se na maslinovu ulju preprže kriške mladog pršuta na način gira-volta. Pri samom se kraju doda malo bijelog vina te pusti da se sve zajedno prožme. Odličan izbor uz ovako pripravljen pršut  je i tanjur mladog, tek izraslog radića (primo-taio).

Mišanca se sastoji od dvadesetak, pa čak i više vrsta samoniklog bilja, koje se skuplja u proljeće ili rano ljeto. U rano proljeće, mišanca se može jesti svježa, začinjena maslinovim uljem i vinskim octom. Odlična je doda li joj se očišćena slana srdela, masline, kapare, tvrdo kuhana jaja i sl. Ukusna je i kao juha od povrća - mineštrina od verdure. Maneštre se pripremaju od mesa i povrća, a njihova posebnost je što se začinjavaju peštom sa sjeckanom suhom slaninom, češnjakom i listom peršina. U istarskim konobama možete pojesti istarsku maneštru, maneštru od bobići, od koromača, sa slancem, posnu, bijelu, mladu i ostale.

U fritaje (pržena jaja ili kajgane) se u Istri dodaju razni ukusni sastojci: pršut, panceta, kobasice, razne gljive i tartufi. Pravi istarski brand su fritaje sa šparogama. Vrhove šparoga ili bljušća propirjamo na maslinovom ulju dok ne omekšaju i onda dodajemo razmućena jaja, sol i papar.

Posjetite Istru i uvjerite se u posebnost naše kuhinje, jednostavno dobra i ukusna! Nakon dobrog jela i pića provedite odmor u jednom od hotela, apartmanu u turističkom naselju ili pak u privatnoj kući ili apartmanu na moru ili unutrašnjosti Istre. Provjerite ponudu smještaja koju smo pripremili za vas!

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking