27.09.2017.

Svjetski dan turizma

Istra je u nacionalnim okvirima najznačajnija turistička regija, što potvrđuju i ovogodišnji rezultati, najbolji u dugoj turističkoj povijesti Istre. Već sada, krajem mjeseca rujna možemo slobodno reći da je Istra apsolutni šampion hrvatskog turizma s više od 3,5 milijuna ostvarenih dolazaka i preko 23,5 milijuna noćenja, te zbog činjenice da se jedna trećina ukupnog prihoda od turizma u Hrvatskoj ostvaruje upravo u Istri.

Vrhunski rezultati istarskog turizma postignuti su planskim strateškim razvojem koji se temelji na Master planu razvoja turizma za razdoblje od 2015.-2025. godine, zatim sinergijom privatnog i javnog sektora, značajnim investicija, kvalitetnim marketingom, efikasnim sustavom upravljanja turizmom i sve većim uključivanjem lokalne zajednice. Zahvaljujući svemu tome, Istra je danas u širim okvirima postala prepoznatljiv brend okrenut stvaranju održivog, odgovornog i uravnoteženog cjelogodišnjeg turizma doživljaja.

Turizam u Istri usmjeren je na jače povezivanje s poljoprivredom, razvoj i promociju eno-gastronomije, cikloturizma, kulturnog, zdravstvenog i nautičkog turizma. Na taj način, obogaćuje se turistička ponuda koja nije više vezana samo uz sunce i more. U Istri se organiziraju i brojne manifestacije koje bilježe veliku posjećenost domaćih i sve zahtjevnijih stranih gostiju i izvan glavne sezone. Sve se više grade mali, obiteljski hoteli i kampovi koji nude personaliziranu uslugu gostu te se ulaže u povećanje kvalitete privatnog smještaja.

Nastavlja se i pozitivan trend ulaganja velikih hotelskih kuća u Istri koje na godišnjoj razini iznose po nekoliko stotina milijuna eura. Ove investicije doprinijet će povećanju atraktivnosti Istre i njezinoj konkurentnosti te omogućiti nova zapošljavanja. Sve to govori da je Istra jaka i uspješna turistička destinacija, a ovom manifestacijom to želimo i primjereno obilježiti i na neki način proslaviti.


OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA TURIZMA U ISTRI

Upravni odjel za turizam Istarske županije i ove će godine primjereno obilježiti Svjetski dan turizma koji se ove godine održava pod geslom ODRŽIVI TURIZAM – INSTRUMENT RAZVOJA.

Obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri 2017. godine održati će se u subotu 30. rujna od 10-18 sati na 20 punktova diljem Istre na kojima smo našu turističku ponudu na jedan dan učinili dostupnijom svim građanima i posjetiteljima Istre.

Atrakcije koje toga dana možete koristiti besplatno ili po 50% povoljnijoj cijeni jesu: Paintball Umag, Jama Baredine, Traktor story, Izletište Remedy, Zvjezdarnica Višnjan, Lječilište Istarske toplice, Radionice o izradi fresaka i Kostimirani obilazak Roča, Zip line Pazinska jama, Kaštel Morosini-Grimani, Srednjovjekovni dvorac Sanc. Michael s Istra Inspirit predstavom, Žminjska štuorija, Špilja Feštinsko kraljevstvo, Istra adventure - Draguzeti, Glavani park, Ranch barba Tone, Nacionalni park Brijuni, Kuća istarskog maslinovog ulja i Aquarium Pula, te Safari po Kamenjaku.

U tu svrhu pripremili smo prigodni letak koji će vam pomoći da toga dana odaberete svoj idealni itinerar. Sve potrebne informacije dostupne su na http://www.istra-istria.hr/index.php?id=5158, gdje možete preuzeti prigodni letak i kartu Istre sa svim kontaktima.

Pozivamo vas stoga da nam se pridružite i zajedno sa nama obilježite Svjetski dan turizma 2017. godine i proslavite još jednu uspješnu turističku godinu u Istri!

 

OSNOVNI PRINCIPI ODRŽIVOG TURIZMA

Svjetski dan turizma, koji se svake godine obilježava 27. rujna, na dan kada se na sjevernoj hemisferi glavna turistička sezona približava svome kraju, a na južnoj počinje, ove će godine biti obilježen temom „Održivi turizam, instrument razvoja“ (Sustainable Tourism, a Tool for Development).

Održivi turizam promiče očuvanje okoliša, zaštitu materijalne i nematerijalne baštine te angažman, predanost i poštivanje lokalne zajednice. Održivi rast turizma podjednako traži snažnu, održivu turističku politiku i angažman svih nacionalnih i lokalnih vlada, uprava tvrtki privatnog sektora, lokalnih zajednica, stanovnika i samih turista. Zajedno možemo nastaviti s izgradnjom održivog, ravnopravnog i dobro upravljanog turističkog sektora koji omogućuje razvoj mnogih područja diljem svijeta i može nas obogatiti svaki put kad negdje otputujemo.

Osnovni aspekti održivog turizma kao instrumenta razvoja:

Ekonomski: Turizam koji omogućuje zapošljavanje, razvoj, isplativo i dugoročno poslovanje,
Društveni: Turizam koji unaprjeđuje kvalitetu života lokalne zajednice i njezino uključivanje u planiranje razvoja,
Ekološki:
Turizam koji smanjuje onečišćenje i degradaciju okoliša na globalnoj i lokalnoj razini,
Kulturni: Turizam koji obogaćuje jedinstvenost i raznovrsnost kulturno-povijesne baštine.

Gdjegod i kadgod putovali, zapamtite da treba:
POŠTIVATI PRIRODU,
POŠTIVATI KULTURU,
POŠTIVATI SVOJEG DOMAĆINA

Budite promjena koju želite vidjeti u svijetu. Budite promicatelj bolje budućnosti.
Putujte, uživajte i poštujte!

SRETAN SVJETSKI DAN TURIZMA!

» Obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking