Istra.hr - službeni turistički portal Istre

Gastronomija

Što je to istarska kuhinja? Da li su to jela koja su davno prije jeli istarski težaci ili su to jela nekad priređivana u patricijskim kućama? Točno je jedno i drugo budući da je burna istarska prošlost ostavila traga i u kulinarstvu.

Zbog toga danas u Istri duž obale možete biti posluženi kiselim kupusom i pečenim kobasicama i ombolom, kao i njokima sa zečetinom, fužima sa srnetinom, makaronima sa šugom od kobasica. Nezaobilazan je istarski pršut i istarski ovčji sir koji su sušeni na alpskom i mediteranskom zraku te blagoslovljeni burom Tršćanskog zaljeva. Razne maneštre, jote, fritaje najosebujniji su okusi i mirisi ovog kraja. Za kraj gozbe kušajte čuvene istarske slastice: pince, fritule, kroštule…

Vrhunac istarske gastronomije je Njegovo Veličanstvo Tartuf od Istre za kojeg se ne zna točno da li je hrana ili začin!? Godine 1999. na gornjoj Bujštini pronađen je i najveći tartuf od 1,31 kg koji je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda.

Što se tiče ribljih menija tu smo nenadmašni! Moderni turizam na našem području vezan je uz razvoj poznatih ribljih restorana u Savudriji, Umagu i Lovrečici.

Jela s okusima i mirisima Mediterana!online booking


kalendar

kalendar

Halo Istra!

Kontakt

Turistička zajednica Umag-Umago
Trgovačka 6
52470 Umag-Umago
T. +385 (0)52 741363
F. +385 (0)52 741649

info@istria-umag.com
www.istria-umag.com
www.coloursofistria.com