Booking

Booking

Galižana-Gallesano

Galižana-Gallesano je jedno od najstarijih mjesta na području Istre čija naseljenost datira još iz prapovijesnog razdoblja.

Na ovom je mjestu bio centar pulskog kolonijalnog agera gdje su se ukrštavale rimske ceste, dekumanova i cardo maximus, koje su određivale granice različitih «saltusa» i «centuria» na koje su Rimljani podijelili pulski teritorij kako bi ga dijelom dodijelili svojim ratnim veteranima putem ždrijeba. Ta su se zemljišta nazivala «sors». Naselje Galižana se nalazilo u sredini jednog «sorsa» za koji se može pretpostaviti da je pripadalo veteranu iz područja Galije, naime, latinska inačica naselja je Gallicianum.
U 1150. naziv se mijenja u Galisanum, pa i Golisani, a 1303. spominje se naziv Calisanum.

Na području Galižane pronađeni su brojni arheološki nalazi iz rimskog doba od kojih su neki otkriveni tek nedavno. U razdoblju feudalizma, već od IX. stoljeća, Galižana biva pod upravom pulskih biskupa koji su posjedovali zemljišta i prava ubiranja desetina.

Od 1300. Galižana je u posjedu akvilejskih patrijarha koji su u to vrijeme bili istarski knezovi. Stoga, ne čudi postojanje više crkava i crkvica iz različitih epoha i različitih stilova. Kao feud pulskih biskupa, Galižana je već tijekom cijelog srednjeg vijeka bila jedno od rijetkih mjesta pošteđenih zaraza koje su u 16. i 17. stoljeću desetkovale istarski živalj.
Snažniji ekonomski i kulturni razvoj započinje 1815. izgradnjom pruge Pula-Trst, iako će Galižana ostati uvijek vezana za poljoprivrednu djelatnost.

Galižana se može podičiti poviješću i tradicijom koje sežu još od antičkog doba, a koje su se u obiteljima koje su tu već stoljećima nastanjene, prenosile iz generacije u generaciju. Zahvaljujući dijalektu, jednom od najstarijih u ovim krajevima, koji potječe direktno od srednjevjekovnog latinskog i narodnog jezika, prenosile su se uzrečice, anegdote, podaci, priče, imena, nadimci, toponimi i druga obilježja tog jedinstvenog mjesta.

Mještani Galižane, i danas, uglavnom su orijentirani na uzgoj tradicionalnih kultura, vinove loze i masline te na stočarstvo proizvodeći izvrsno vino i cijenjeno ekstradjevičansko maslinovo ulje, ovčji sir i ostale domaće proizvode.
Pored poljoprivrede i turizam ima značajnu ulogu, osobito u ljetnim mjesecima kada se održavaju, već tradicionalne, fešte Galižanske noći obogaćene folklorom, starim običajima i gastronomskom ponudom karakterističnom za područje Galižane.

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking