Gradska vijećnica

Pula

Tijekom jednog od povijesnih razdoblja iz bogate istarske prošlosti kada je Pula bila slobodna gradska općina izgrađena je na Forumu palača u kojoj se nalazilo sjedište gradske samouprave, primjerice, mletačkog kneza i providura, odnosno današnjeg gradonačelnika.
Budući da je u razdoblju od 10. do 16. stoljeća nekoliko puta bila nadograđivana, Vijećnica danas predstavlja izniman spoj arhitektonskih stilova - od Romanike do Renesanse. Iako je na natpisu ugrađenom u pročelje koje je posljednji put obnovljeno u 16. stoljeću kao godina izgradnje Vijećnice navedena 1296., sa sigurnošću možemo tvrditi da ta godina označava samo prvu temeljitu rekonstrukciju i nadogradnju građevine, odnosno da je puno prije na tom mjestu postojalo sjedište gradske uprave.

Starije faze građevinskih radova najuočljivije su na istočnom zidu Vijećnice, gdje se isprepliću razni stilovi iz romaničkog i gotičkog razdoblja. Skulpture koje prikazuju Telamona i Sirenu, a nalaze se na uglovima palače te su okružene renesansnim stupovima i baroknim prozorima, posljednje su graditeljske preinake na vanjskom dijelu Vijećnice.

Kontakt:

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking