ISTRA INFO COVID-19 X  

Top news

Decanter 2020: briljirali istarski vinari »deaktivirano

Svaki veliki ljubitelj vina zastane i pažljivo posluša kada se govori o prestižnoj Decanterovoj nagradi. Europski časopis o vinima, britanski Decanter, svake godine organizira veliko ocjenjivanje vina iz čitavog svijeta, a da su hrvatski proizvođači veliki konkurenti u vinskoj industriji dokaz je da je ove godine medalju osvojilo čak 226 hrvatskih vina.

Osnovan 1975. godine u Londonu, časopis Decanter, posljednjih 15 godina svakog proljeća održava veliko ocjenjivanje vina, koje svake godine postaje sve važnija referenca kod vinara i ugostitelja, a pogotovo ljubitelja i poznavatelja vinske scene. Kada je ocjenjivanje krenulo 2004. godine, na natjecanje je stiglo tek oko pet tisuća uzoraka, no svake se godine brojka sve više povećavala. Danas govorimo o najvećem i najutjecajnijem ocjenjivanju vina, a ove godine u konkurenciji je bilo čak 16.518 uzoraka iz 56 zemalja.

U ocjenjivanju sudjeluje više od stotinu profesionalnih istaknutih sudaca, među kojima veliki broj onih koji nose titulu Master of Wine (MW) koji za navedeno natjecanje imaju degustaciju na slijepo. S obzirom da nemaju informaciju o proizvođaču ni brandu, njihov je zadatak opisati kušana vina, nakon čega međusobno uspoređuju bilješke te pokušavaju postići konsenzus oko medalja, kojim se svi moraju složiti. Ukoliko do toga ne dođe, odluku o medalji donosi predsjednik Decanter World Wine Award.

Radi cjelokupne ovogodišnje situacije uzrokovane pandemijom COVID-19, nije se znalo hoće li se ovo prestižno međunarodno natjecanje uopće održati. No, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, ocjenjivanje je ipak odrađeno i to u kolovozu.

Prema dostupnim informacijama, ove godine iznimno su se istaknule nerazvikane vinske regije koje proizvode vino dobrog omjera cijene i kvalitete, a nalaze se na području južnog i istočnog Mediterana te Balkana. Kao i inače, na vrhu ljestvice uvjerljivo su se našle vrhunske svjetske regije Francuske, Italije, Španjolske, SAD-a i Australije.

Hrvatska je ove godine ostvarila iznimne rezultate osvojivši tri platinaste medalje, 11 zlatnih, 68 srebrnih i 88 brončanih, tj. sveukupno 226 medalja, a većina njih dolazi upravo iz najbolje hrvatske vinske regije - Istre. Posebno treba istaknuti dvije prestižne platinaste medalje i visokih 97 bodova koje su osvojili istarski vinari: Cattunar za Malvaziju Nono 4 Terre iz 2015. godine te Kozlović za Selekciju Malvazije iz 2017. godine. Isto tako važnu, zlatnu medalju i visokih 96 bodova osvojio je Klaudio Tomaz sa vinom teranom Barbarossa iz 2017. godine.

Istra svake godine postiže sve veću kvalitetu u proizvodnji vina, a Decanterov uspjeh istarskih vinara samo potvrđuje da ona može parirati sa vrhunskim svjetskim vinskim regijama. Ovo je samo još jedan od velikih uspjeha naše male regije koja, zahvaljujući ovim rezultatima, postaje prepoznatljiva na međunarodnoj vinskoj sceni.

Decanter


» Decanter World Wine Awards 2020
» Vinske ceste Istre

Show