ISTRA INFO COVID-19 X  

Press Releases

Istra u Bruxellesu

Tradicionalni plesovi i rovinjske bitinade oduševili eurozastupnike, posjetitelje i prolaznike na Grand Placeu


Tjedan Istre u Bruxellesu, organiziran uz domaćinstvo eurozastupnika Ivana Jakovčića, atraktivno je obilježen središnjim događanjem na glavnom briselskom trgu - izvođenje spleta tradicionalnih istarskih plesova i rovinjskih bitinada prometnulo se u istinsku turističku atrakciju koja je oduševila posjetitelje na Grand Placeu.

Uz zvuke prepoznatljivih istarskih instrumenata članice i članovi Folklornog društva Pazin otplesali su rašpu, staru polku i balun te zasvirali roženice, a članovi KUD-a Marko Garbin, koji djeluje u sklopu Zajednice Talijana, izveli su bitinadu, tipičan rovinjski način pjevanja. Sličan program, izveden u podne ispred glavnog ulaza u Europski parlament, privukao je pažnju brojnih eurozastupnika i prolaznika.

U sklopu manifestacije Tjedan Istre u Bruxellesu u zgradi Parlamenta postavljena je izložba fotografija pod nazivom „Life in Istria”, u organizaciji Turističke zajednice Istarske županije. Na dvadesetak fotografija prikazani su prepoznatljivi istarski motivi i trenuci iz svakodnevice žitelja Istre, eminentnih autora: Julian Duval (Zlatna vrata, Zelena Istra, Maškare, Potezanje konopa, Mali folkloraši), Igor Zirojević (Ljepota istočne obale, Klapsko pjevanje, Istarske škure, Starogradska uličica), Goran Šebelić (Leptir, Jahanje, Stado ovaca), Roey Yohai (Boškarin), Marin i Domagoj Topic (Novigrad), Studio Sonda (Ljepota ronjenja), Enna Peroš (Starac i more), Teddy Lee Akelić (Grožnjansko ljeto) i Danijel Bartolić (Vatreno ljeto u Areni).

Uz radove vrsnih profesionalaca, na izložbi su predstavljene i posebno zapažene fotografije koje su snimili članovi foto grupe rovinjske osnovne škole Jurja Dobrile.

„Kao što je Istra jedinstvena u Republici Hrvatskoj takvu je želimo prikazati u cijeloj Europskoj uniji, s njezinim posebnostima, prirodnim i kulturnim, ali i nematerijalnim bogatstvima, s kojima svaki dan živimo u Istri”, istaknuo je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić koji je, zajedno s gradonačelnikom Labina Valterom Glavičićem i čelnikom Buzeta Sinišom Žulićem, nazočio otvorenju izložbe u Europskom parlamentu. „Istra je regija puna simbola i ponosan sam što smo mnoge od njih donijeli u Bruxelles”, naglasio je Jakovčić u obraćanju uzvanicima i gostima svečanog otvaranja izložbe.

„Na ovoj izložbi fotografija prikazan je niz takvih simbola. No istaknuo bih i dio glazbeno-plesnog programa u kojem su rovinjske bitinade te rožnice i balun predstavljeni u živo. Istarski ples i pjesma izvedeni ispred zgrade Europskog parlamenta posebno su me oduševili. Siguran sam da će u video snimci tih pjesmama i plesova uživati i gledatelji u Istri. Jer Istra je u Bruxellesu, na glavnom gradskom trgu te ispred Europskog parlamenta, zakantala i zaplesala”, poručio je zastupnik Jakovčić.


Istra u Bruxellesu
Istra u Bruxellesu
Istra u Bruxellesu
Istra u Bruxellesu
Istra u Bruxellesu
Istra u Bruxellesu
Istra u Bruxellesu
Istra u Bruxellesu
Istra u Bruxellesu
Istra u Bruxellesu
Show