ISTRA INFO COVID-19 X  

Press Releases

Obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri

Upravni odjel za turizam Istarske županije i ove godine, šesti put za redom organizira i potiče na uključivanje u obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri koji se održava pod geslom Tourism for Inclusive Growth / Turizam za uključiv razvoj.

Kako je istaknula pročelnica UO za turizam Nada Prodan Mraković: ''Obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri u 2021. godini održat će se u subotu 2. listopada i nedjelju 3. listopada, od 10 do 18 sati, na 64 punkta diljem Istre na kojima svoja vrata otvaraju turističke atrakcije koje se mogu posjetiti uz popuste do 50% ili potpuno besplatno. Tako našu ponudu činimo pristupačnijom s ciljem što boljeg upoznavanja sa sadržajima i atrakcijama u Istri, te samim time jačamo promociju Istre. Svi zainteresirani će, osim adrenalinskih parkova, muzeja, kaštela, špilja, zaštićenih područja, radionica, predstava i drugog, moći posjetiti brojne vinare, maslinare, tartufare i ostale lokalne proizvođače koji su se uključili u akciju. U manifestaciju su  se uključile i brojne lokalne turističke zajednice sa svojim programima.''

Pročelnica nadalje ističe da ''U Odjelu za turizam vjerujemo da ćemo, u skladu s ovogodišnjom temom Svjetskog dana turizma, i ovom manifestacijom ukazati na domaće, autohtone proizvode, ponudu i usluge te potaknuti na potrošnju i time dati potporu lokalnim sadržajima. Samim time doprinosimo uključivom razvoju, odnosno razvoju novih, manje poznatih sadržaja koji su najviše pogođeni nastalom krizom posljednjih godina. Na taj način potičemo održivi i odgovorni razvoj turizma. te u konačnici, ukazujemo na važnost turizma koji utječe na ekonomske, socijalne, kulturne i ekološke segmente.''  

Svi zainteresirani mogu na portalu Istra.hr pregledati i rezervirati ponuđene sadržaje te direktno od organizatora dobiti potrebne informacije. Upiti se mogu slati e-mailom, telefonski ili osobno kod odabranog ponuditelja turističkih sadržaja, s time da pojedini ponuditelji svoje usluge prodaju putem web shopa ili drugih online servisa pa se mogu izravno rezervirati.

Osim web stranica, na Facebook i na Instagram adresama Facebook.com/visitistria i Instagram.com/visitistria objavljivat će se najave, obavijesti i druge zanimljivosti vezane za obilježavanja Svjetskog dana turizma u Istri, koje se mogu komentirati, ''lajkati'' i gdje se mogu dijeliti fotografije i video zapisi uz preporučene oznake: #svjetskidanturizma2021 - #WTD2021 - #budimoodgovorni

Posebno skrećemo pozornost na pridržavanje higijenskih i ostalih preventivnih mjera socijalne distance koje preporučuje nadležni Stožer civilne zaštite, kako od strane gostiju, tako i domaćina i pružatelja turističkih usluga!

»»» www.istra.hr/svjetskidanturizma2021


O svjetskom danu turizma
Svjetski dan turizma održava se svake godine 27. rujna putem prigodnih manifestacija u čitavom svijetu, a navedeni datum je odabran kako bi se podudarao s važnim trenutkom za Svjetsku turističku organizaciju (World Tourism Organization, UNWTO), danom kada je 1970. usvojen njen Statut. UNWTO je specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda osnovana s ciljem praćenja, reguliranja i razvijanja turizma u svijetu. Misija UNWTO-a je promocija razvoja odgovornog, održivog i univerzalno prihvatljivog turizma. Svjetski dan turizma obilježava se kako bi se unutar međunarodne zajednice jačala svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju. Uvođenjem inovacija i digitalnih tekovina, među ostalim ciljevima unutar šire filozofije održivog razvoja, turizmu se otvaraju mogućnosti da se značajnije uključi u život zajednice, da osnaži lokalnu zajednicu i da djelotvorno raspolaže resursima.

Značaj turizma u Istri
U Istri je turizam jedna od najznačajnijih gospodarskih grana koja ima veliki utjecaj na život lokalnog stanovništva. Iako je prevladavajući motiv dolaska u Istru i dalje sunce i more, posljednjih 20-ak godina u Istri je pokrenut čitav niz razvojnih programa kojima se bitno obogatila i podigla kvaliteta ponude, potaknuo razvoj cjelogodišnjeg turizma i uravnoteženi razvoj priobalja i unutrašnjosti te potaknulo podizanje kvalitete, uz održivi i odgovoran razvoj turizma Istre koji udovoljava potrebe turista i domaćeg stanovništva istodobno održavajući resurse za budući razvoj. Tako je Upravni odjel za turizam u sinergiji s ostalim dionicima istarskog turizma iz privatnog i javnog sektora pokrenuo projekte kao što su bike i outdoor turizam, diversifikaciju privatnog smještaja, razvoj turističkih manifestacija, razvoj kulturnog turizma, gourmet turizam, turizam vina i maslinova ulja i dr., kojima se značajno unaprijedio istarski turistički proizvod te su se postavili dobri temelji za daljnje podizanje konkurentnosti i atraktivnosti na globalnom turističkom tržištu.

Sve ove aktivnosti provode se u skladu s Master planom razvoja turizma do 2025. godine, koji je dao viziju budućeg razvoja Istre kao "globalno prepoznate turističke regije koja je svoje autentične vrijednosti uspješno integrirala u udoban i poželjan životni prostor. Istarski način života određuje njenu autentičnu regionalnost, koja na otvoren i pouzdan način razvija originalne, inovativne i konkurentne turističke proizvode kroz suradnju svih aktera". Vjerujemo da navedena vizija može postiti stvarnost, ali to možemo postići jedino sinergijom i suradnjom svih uključenih dionika privatnog i javnog sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

[21/09/2021]

Show