Priopćenja

Božice minulog doba

U davno doba, dok su još Istrom koračali Histri, a Rimljani se polako nastanjivali i uvlačili u svaku poru života na Istarskom poluotoku, u vrijeme kada je Jupiter, okružen svojim panteonom, bio vrhovni bog, Istra je imala svoje božice.


Tajanstvene i do danas još uvijek nepoznate, njihovi korijeni potječu iz davno minulog doba, doba kada pisma nije postojalo da zabilježi njihovu moć...

Prije dolaska Rimljana ovdašnjom zemljom vladali su Histri i njihove moćne božice - narod bogate kulture i tradicije, s panteonom u kojem prevagu čine ženska božanstava naspram muških. Do danas obavijene velom tajne, prije svega zbog škrtih i šturih spomenika, histarske božice i dalje su vrelo zanimanja.

Jedna od njih je Trita. Bez opisa ili likovnog prikaza, Trita nam je i 2000 godina nakon svog vremena nedokučiva. No, njezin je spomenik pronađen na području nekadašnjih termi pa se vjeruje da je bila božica voda ili nimfa zdravlja.

Rame uz rame s Tritom stoji Nebre. Božanstva su to koja se pojavljuju u množini, upravljaju prirodnim pojavama, a svojstva su im iščitana isključivo iz imena. Naime, ime Nebre potječe iz indo-europskog korijena riječi nebh što znači nebo, ali također magla i oblak. U jednoj riječi stopljeno je njezino značenje i opis pa govoreći o Nebre, govori se o božicama oluje, magle i tmine, a možda i uroka.

Borija je histarska božica čije ime podsjeća na buru, snažan vjetar koji puše sa sjevera, a donosi hladno vrijeme, snijeg i led. Ona i jest božica sjevernog vjetra, njegova vladarica. Borijina je domovina daleko na sjeveru, iza mitoloških Ripejskih planina, mjesta na kojem se rađaju najsnažniji i najhladniji vjetrovi, a gdje je običnim smrtnicima odlazak zabranjen.

I dok se divite masivnim oblacima ponad Učke, potocima i slapovima unutrašnjosti Istre ili pak svježem povjetarcu tijekom vrelog ljetnog dana, prisjetite se Nebre, Trite i Borije jer možda baš one još uvijek gospodare Istrom.

Prikaži