Priopćenja

Svjetionici u Istri

U Istri je 9 svjetionika, velikih i malih. Smješteni su od sjeverozapadne obale prema krajnjem jugu poluotoka i na istočnoj obali Istre...


U Istri je 9 svjetionika, velikih i malih. Smješteni su od sjeverozapadne obale prema krajnjem jugu poluotoka i na istočnoj obali Istre. To su svjetionik rt Savudrija-Salvore, svjetionik rt Zub, svjetionik Sv. Nikola, svjetionik hrid Sv. Ivan na pučini, svjetionik rt Peneda, svjetionik rt Verudica, svjetionik rt Porer, svjetionik rt Marlera i svjetionik rt Crna Punta.

Svjetionici služe za označavanje opasne obale, pličina i grebena, te sigurnih ulaza u luke, a pomažu i u zračnoj navigaciji.
Svaki svjetionik ima svoju karakterističnu i stalnu boju svjetla bijela, crvena ili zelena, te precizan vremenski slijed tame i svjetla, tako da pomorci mogu sigurno utvrditi s kojeg svjetionika dolazi svjetlo. Karakteriziraju ih kamena zdanja fortifikacijskih obilježja s uočljivom svjetioničkom kulom i malenim prozorskim otvorima na kulama.
Najviši svjetionici u Istri su Porer (31m) i Savudrija-Salvore (29 m), a ostali su manji.

Svjetionici su također mjesta za poseban, drugačiji odmor. Izaberite svjetionik u blizini turističkih središta ili pak neki od svjetionika na pučini koji predstavljaju pravi raj izdvojen od svakodnevnih obaveza i žurbe. Vaš odmor možete provesti na slijedećim svjetionicima: svjetionik rt Savudrija-Salvore, svjetionik rt Zub, svjetionik hrid Sv. Ivan na pučini, svjetionik rt Verudica, svjetionik rt Porer i svjetionik rt Marlera.

Mistični i veličanstveni, osamljeni na grebenima poput kakvih zaboravljenih divova, svjetionici su oduvijek predmet fascinacije. Mnoge od njih obilježile su brojne priče i mitovi koje ih čine još tajnovitijima…

Pronađite svoj svjetionik i uživajte!

 

Informacije u suradnji s agencijom Plovput.
Plovput
E-mail: turizam@plovput.hr
Website: www.plovput.hr

Svjetionici u Istri
Svjetionici u Istri
Svjetionici u Istri
Svjetionici u Istri
Svjetionici u Istri
Svjetionici u Istri
Svjetionici u Istri
Prikaži