ISTRA INFO COVID-19 X  

Nagrada Zlatna koza - Capra d'oro

Kandidature 2017.

Turistički proizvodi

Prijedlozi za dodjelu plakete Zlatna koza - Capra d'oro u kategoriji:

Turistički proizvodi:

Idea Istra, Pula
Kuća istarskog maslinovog ulja
Kuća istarskog maslinovog ulja objedinjuje različite proizvode i aktivnosti te predstavlja važnu točku u istraživanju ekstra djevičanskog maslinovog ulja i Istre kao maslinarske regije. Ona predstavlja maslinare i njihova vrhunska ulja, kroz tematski muzej govori o povijesti i tradiciji maslinarstva u Istri, u vođenim degustacijama uči posjetitelje kako raspoznati vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja te kako pravilno kušati, a kroz ljetna događanja predstavljaju se maslinari direktno posjetiteljima. Gotovo svi istarski maslinari obiteljska su gospodarstva i mali proizvođači te je tako maslinarstvo u Istri način života i neodvojivi dio istarske kulture. Kroz Kuću istarskog maslinovog ulja maslinari su dobili jedinstveno mjesto potvrde tradicije, promocije i prezentacije svojih ulja. Njihova je filozofija spajanje turista i lokalnih proizvođača, objedinjavanje istarske tradicije i suvremenih spoznaja o preradi i korištenju ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Projekt je već u prvoj godini pokazao mogućnost samoodrživosti, a atraktivnost potvrđuju odlične ocjene u više od 50 komentara objavljenih na svjetskom portalu Trip Advisoru.
Prezentacija projekta [pdf] + www.oleumhistriae.com


Maistra d.d. Rovinj:
Tragovima čudesnog Rovinja jučer i danas
Pregršt zanimljive ribarske tradicije, bogate kulturne baštine i umjetničkog izričaja te ukusne enogastronomske ponude Rovinja, dio su novih doživljaja osmišljenih da posjetiteljima ponude jedan sasvim drugačiji koncept upoznavanja i razgleda grada, koji jamče nezaboravno iskustvo uživanja u ljepotama i čarima najromantičnijeg grada na Jadranu. Grad umjetnosti ili Art tour namijenjen je svim ljubiteljima umjetnosti koji Rovinj žele upoznati kao grad umjetnosti i umjetnika te otkriti njegovu kreativnu stranu. Stari običaji (Batana & Rovigno) nude uvid u tradiciju ribarstva, uz čašicu rovinjskog pelinkovca i vožnju batanom u zalazak sunca, dok Okusi domaće kuhinje (Secret food tour) nastavljaju istraživanje putevima rovinjskih delicija kao što su sardele na savor, fuži i pljukanci ili pak fritule. Maistra je pod zajedničkim nazivnikom okupila brojne ugostitelje, kulturne ustanove, udruženja i domaće umjetnike, i, zasada tri tematska pogleda za upoznavanje Rovinja ponudila svojim gostima, kao i svim zainteresiranim posjetiteljima uz koje mogu opipati puls grada i otkrivati njegovu dušu.
Prezentacija proizvoda [pdf]
Art Tour + Batana & Rovigno + Secret Food Tour


Istra život d.o.o. Barban: Glavani park
Ovaj je adrenalinski park 2017. godinu počeo veoma "napeto": gradile su se tri nove igre, ali i koncertna arena s
binom na kojoj su četvrtkom tijekom cijelog ljeta održavani rock i/ili blues koncerti. S koncertima će se nastaviti i u 2018 godini jer je cilj privući goste u Općinu Barban i u noćnim satima. Uz već atraktivne izazove i doživljaje koje nudi prvi istarski adrenalinski park, u travnju 2017. godine dodatno je izgrađena i profesionalna stijena za penjanje visoka 12 metara s 11 smjerova, a proizvod koji se svakako ističe jest prva i jedina ljudska praćka, katapult, u Hrvatskoj. Značajnom investicijom u ovaj izvanserijski poligon, namjera je privući novi tip gostiju u park. Tako je u 2017. Glavani park postao cjeloviti turistički proizvod si ponudom koja zadržava goste više od 5 sati, posluje 365 dana u godini i time brine i o lokalnoj zajednici te međusobnoj suradnji lokalnih poslovnih subjekata kao i promociji održivog turizma.
Opis projekta [pdf] + www.glavanipark.com + Video spot


TZ Općine Ližnjan: Utrka Run 4 Teran
Run 4 Teran jedna je u nizu utrka organiziranih na području Južne Istre: ciklus trčanja u prirodnom okruženju nezaboravnih pitoresknih krajolika južne Istre uz konzumaciju izvornih domaćih proizvoda i vina nudi utrke Run 4 Ham, Sardela Run, Craft Beer Run, Brodet Run (ŠkraPula), Extra Virgin Olive Run. Inovativnost proizvoda ogleda se u spajanju tipičnog lokalnog proizvoda, njegove konzumacije, posjeta mjesta gdje nastaje i promidžbe zdravog života kroz rekreacijsko trčanje. Prva utrka Run 4 Teran u Šišanu okupila je 80-ak trkača koji su trčali oko okolnih vinograda u štafeti ili samostalno te isto toliko posjetitelja koji su pratili događaj i uživali u delicijama istarskih proizvođača terana i šugu od divljači i palenti  te uz zabavu do kasnih večernjih sati.
Opis događanja [pdf] + www.runeatdrink.info


Asket d.o.o. Poreč: Aquacolors Poreč
Porečki akvapark najveći je hrvatski vodeni park, službeno otvoren u svibnju 2015. Prostire se na površini od 100.000 m2, a svoje posjetitelje oduševljava s 13 velikih tobogana, više od 4000 m2 vodene površine, animacijom, gastronomskih dijelom te popratnim sadržajima. Konstantno ulaganje u proširenje sadržaja i podizanje kvalitete usluge prepoznato je od strane korisnika pa je Aquacolors Poreč u sezoni 2017. zabilježio rekordan uspjeh u posjećenosti i ostvario rast prihoda za više od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. U 2017. godini uloženo je preko 800.000 eura vlastitih sredstava u izgradnju nove atrakcije i popratnih sadržaja, a za nadolazeću sezonu priprema se i velika investicija u dodatni bazen veličine 1300 m2 s posebnim elementima. Visoke ocijene i pozitivni utisci gostiju najveće su priznanje i odličan 'vjetar u leđa', dok certifikat izvrsnosti od strane TripAdvisora dodatno potvrđuje sigurnost i kvalitetu u uslugu.
Opis akvaparka [pdf] + www.aquacolors.eu


OPG Otočan Željko, TZ Svetvinčenat:
Srednjovjekovni park Sanc. Michael
Srednjovjekovni dvorac smješten pokraj Svetvinčenta, na posjedu od 26.000 četvornih metara, sagrađen je od drva smreke, a namijenjen isključivo za razonodu posjetitelja. Utvrda je okružena dubokim opkopom, a četiri visoke kule povezane su šetnicom s kojih se pruža pogled na okolicu Svetvinčenta. U ponudi parka su dječji vrtuljak, divovska praćka, pregled starih zanata, sprave za mučenje, suvenirnica, mali zoološki vrt, radionice i srednjovjekovne igre za djecu te viteške borbe s vitezovima tijekom ljetnih mjeseci. Posjetitelji se mogu okušati i u streljaštvu srednjovjekovnim lukom i strijelom. Za potpuni ugođaj djelatnici parka odjeveni su u srednjovjekovnu odjeću, a gastronomska ponuda dvorca servira se u glinenom posuđu.
Opis parka [pdf] + www.istra.hr + FB/MTPsanchmichael


[Prijedlog: TZ Žminj]: Mljekara Latus
Mala obiteljska tvrtka osnovana 2001. godine, danas, s 20 zaposlenika svakodnevno prerađuje od 6 do 8 litara mlijeka iz vlastitog pogona te od petnaestak kooperanata iz cijele Istre. Latusov svježi program obuhvaća svježe mlijeko, obični i voćni jogurt, vrhnje i svježi sir, a paleta sireva sadrži čak osam etiketa. Početkom 2016. godine otvoren je Milk&cheese bar, vrhunski uređen prostor za degustaciju sireva, vina i drugih autohtonih proizvoda. Kapaciteta 50 osoba, među prvima je u Istri u vrhunsko uređenom prostoru organizirala degustacije sira, a posjetiteljima je na raspolaganju i mala trgovina mliječnih proizvoda. Brojnim priznanjima za šampionske proizvode, Latus značajno doprinosi razvitku, ugledu i promociji Žminjštine na svjetskoj gourmet sceni.
www.mljekaralatus.hr


Eko muzej Istrian de Dignan
Osnovan kao udruga 2014. godine s ciljem podizanja svijesti o identitetu lokalnog društva, očuvanja i unapređenja povijesne kulturne baštine, s aktivnostima započinje uređenjem prostora muzeja na središnjem gradskom trgu, a svojim je opsežnim djelovanjem tijekom dvije godine u značajnoj mjeri doprinio razvoju lokalne zajednice i stvaranju prepoznatljivog kulturnog i turističkog identiteta Vodnjana. Uspješno je vraćen sjaj zapuštenim gradskim prostorima, voltama i prilazima trgu, pokrenut niz turističkih manifestacija uz oživljavanje tradicije pripremanja hrane u krušnoj peći. Uz niz edukativnih projekata, između ostalog realizirana je i tradicionalna berba s pripremom vina uz dokumentiranje i izlaganje djela stalnog postava Ekomuzeja u Pazinu i Pićnu.
Opis projekta [pdf] + www.istrian.org

 

» Uvod
» Kategorija Inovativni proizvodi
» Kategorija Vizualne komunikacije
» Kategorija Eventi
» Prijedlozi za dodjelu nagrade pojedincima

 

Prikaži