Nagrada Zlatna koza - Capra d'oro

Kandidature 2016.

Eventi

Prijedlozi za dodjelu plakete Zlatna koza - Capra d'oro u kategoriji:

(a.) Eventi

(a.1.) Beach Majors GmbH, Klagenfurt [Prijedlog: TZ Poreč]
Swatch Beach Volley Poreč Major 2016, Poreč, 28.06. - 03.07.2016.
Nakon što je početkom godine zacrtala postati jedan od najgledanijih sportova svijeta, odbojka na pijesku i u 2016. godini nastavila je svoj put ka vrhu, a Poreč je ponovno otvorio seriju. Za potrebe najvećeg ljetnog sportskog događanja u Hrvatskoj izgrađen je centralni teren u uvali Peškera, kapaciteta 4000 mjesta, od čega se 600 mjesta nalazi u VIP zoni, a koristilo se i pet manjih terena u Resortu Zelena laguna i uz hotel Valamar Zagreb. Na turniru su sudjelovale 32 najbolje muške i 32 najbolje ženske ekipe iz 40 zemalja, a nagradni fond turnira iznosio je rekordnih 800.000 $. Kroz sve dane odvijanja događanja ulaz je bio slobodan, a posjetitelja je bilo rekordnih 74.306.Direktni TV prijenos muškog finala na HRT-u 2 pratilo je više od 98.000 gledatelja, dok snimka ženskog finala bilježi još veću brojku, čak 106.101 gledatelja. Kombinacija najboljeg što odbojka uopće može ponuditi, užarenih tribina i vrhunske zabave čini je posebnim sportsko-zabavnim događajem.
Methodology & research objectives [pdf] + Media report [pdf]
hr.swatchmajorseries.com

(a.2.) Valamar Riviera d.d. i MPG d.o.o.
Poreč Open Air: Festival of Life 2016, Poreč, 09.06. - 10.09.2016.
Poreč Open Air je prvi festival u Hrvatskoj koji traje cijelo ljeto. Osmišljen s ciljem razvijanja ljetne manifestacije koja traje od lipnja do rujna, održava se na ulicama i trgovima porečke starogradske jezgre, u Villi Polesini, na otoku Sveti Nikola te u raznim ugostiteljskim objektima u starom gradu, i upravo na taj način pozicionira Poreč kao destinaciju "punu života", sa zanimljivim eventima koji se svakodnevno odvijaju tijekom trajanja turističke sezone, namijenjenim svim ukusima i dobnim skupinama gostiju. Moto festivala je slaviti život, ljepotu života i malih životnih užitaka - a koje je bolje doba za to od ljeta? Festival daje doprinos unapređenju zadovoljstva gostiju koji posjećuju Poreč, daje im trajne pozitivne uspomene na vrijeme provedeno u Poreču i pruža raznolike zabavne sadržaje. Festival objedinjuje različite aktivnosti u jednu jedinstvenu priču koja je od 9. lipnja do 10. rujna zavladala gradskim ulicama i trgovima.
Prezentacija projekta [pdf] + Galerija fotografija + http://porecopenair.com

(a.3.) Atlas d.d. Zagreb
MTV Summerblast, Poreč, 19. - 20.08.2016.
Festival je vrhunskom produkcijom, renomiranim glazbenim imenima i velikim publicitetom obogatio postojeću turističku ponudu, ali i pozicionirao Istru kao destinaciju vrhunske zabave i novih doživljaja. Uz svjetske glazbenike, kao što su Afrojack, Steve Aoki i Fedde Le Grand, 15,000 posjetitelja uživalo je u impresivnoj produkciji koja do tada nije viđena na istarskim pozornicama. Snimke festivala i Poreča prenosile su se širom svijeta, u više od 160 zemalja, putem MTV Viacom TV mreža s publikom od preko 300 milijuna gledatelja. Cilj festivala je stvoriti vodeći svjetski glazbeni događaj u Hrvatskoj i regiji te privući lidere industrije i glazbene fanove iz cijele Europe (i svijeta). Dugoročno gledano, ovakva prilika jedan je od najvažnijih elemenata u suradnji s MTV-om jer otvara vrata ekonomskom rastu u Hrvatskoj putem izravnih ulaganja, povećanjem dolaska i potrošnje turista, i poboljšanim regionalnim inicijativama.
O festivalu [pdf] + Festival u slikama [pdf]
www.clubmtveurope.com

(a.4.) Istrian Wine Run d.o.o. Pazin
Istrian Wine Run, SZ Istra, 04.09.2016.
Treće izdanje manifestacije, čiji je cilj obogaćivanje posezoske turističke ponude uz jačanje brenda Istre kao prepoznatljive eno-gastro i sportske destinacije, privuklo je 1200 natjecatelja iz 23 zemlje svijeta te isto toliko domaćih i stranih gledatelja. Utrka inovativnog kraktera nastala je na tragu i po uzoru na slične utrke koje se odvijaju u vinskim regijama širom svijeta među kojima je najpoznatija ona u francuskoj regiji Bordeaux, Le Marathon du Médoc. Namijenjena je profesionalnim atletičarima kao i rekreativnim trkačima, uz mnoge posebnosti jer istovremeno nudi natjecanje koje se odvija kroz vinske ceste, vinograde i podrume, na kojima im se pruža mogućnost degustacije vina brojnih istarskih vinara, a uz to i dobar provod i zabavu te ujedno prezentira i promiče istarsku enogastronomsku ponudu. Na startu i cilju, kao i na pojedinim mjestima uz stazu, osigurana je animacija te po uzoru na Marathon du Medoc postoji mogućnost maskiranja.
Prezentacija utrke [pdf]
www.istrianwinerun.hr

(a.5.) Maistra d.d. Rovinj [suorganizator događanja]:
1. Rovinj Beach Polo Cup, Rovinj, 12. - 15.05.2016.
Omiljena igra na istarskom otočju Brijuni tijekom dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, ponovno je ovog proljeća osvojila prekrasnu obalu Hrvatske. Rovinj Beach Polo Cup jedinstveno je sportsko i turističko događanje u Hrvatskoj i regiji održano po prvi puta u svibnju 2016. U Rovinju su boravile četiri međunarodne polo ekipe s igračima iz Argentine, Švicarske, Njemačke, SAD‐a, Švedske i Velike Britanije s pedesetak argentinskih konja koji su svoje snage odmjerile u ovom kraljevskom sportu. Uz uzbudljive utakmice između četiri ekipe, održan je i cijeli niz dnevnih i večernjih društvenih događanja za sudionike turnira i posjetitelje na različitim lokacijama. Tijekom četiri dana manifestacije u destinaciji je boravio velik broj gostiju među kojima i poznate osobe iz političkog, poslovnog i svijeta zabave iz cijelog svijeta poput Ivane Trump, Enno v. Ruffina, obitelji Illy...
Prezentacija projekta [pdf]
Polo 10+ magazin [pdf] + MCM, specijalno izdanje [pdf]
croatiapolo.com

(a.6.) Sport box d.o.o. Buzet [Prijedlog: TZ Labin]:
100 milja Istre, 15. - 17.04.2016.
Trail running event organizira se u sklopu svjetskog kupa Ultra Trail World Tour koji okuplja 20 najkvalitetnijih ultra trail utrka na svijetu. U okviru trodnevnog eventa organizirano je šest utrka: četiri trail utrke (100 milja, 108 km, 69 km, 42 km), cestovna (5 km) i dječja utrka (1 milja). Nastupilo je 979 natjecatelja iz 41 države i u odnosu na 2015. zabilježeno je povećanje od 130%, dok je projekcija za 2017. godinu povećanje za 170%, odnosno dolazak 2.000 natjecatelja. U realizaciji projekta sudjelovalo je 350 osoba, a ukupno je utrošeno oko 10.000 volonterskih sati. Manifestacija je tijekom četiri godine značajno rasla i doprinijela promociji Istre kao poželjne outdoor destinacije, posebno u periodima pred i posezone, kao okidača za postizanje boljeg turističkog prometa, a organizatori su uz potporu niza partnera i sponzora dokazali kako se može organizirati vrhunski sportski event koji je uvrstio Istru na nezaobilaznu kartu ultra trail eventa na svjetskoj razini.
Opis projekta [pdf] + Vodič kroz utrku [pdf]
Video spot [18 min] + Trailer
www.istria100.com

(a.7.) Ribarić Consulting d. o. o. Pula
Ironman 70.3 Pula, Pula, 15. - 18.09.2016.
Međunarodna trijatlonska utrka izdržljivosti postavljena je s razvojnim ciljevima jačanja promocije hrvatskog turizma, Istarske županije, a posebice Grada Pule. Manifestacija je privukla oko 2.000 atletičara iz 60-ak zemalja, uz velik broj domaćih i stranih posjetitelja, a u njezinu je realizaciju bilo uključeno više od 600 volontera. Zabilježen je velik broj noćenja, i to u svim kategorijama smještaja. Uz glavni event, uspješno je realiziran i sportski sajam kroz 4 dana, pasta party za atletičare te dječja utrka Ironkids. Iznimno je važna i činjenica da je i ove godine održano finale TriClub championshipa uz prisutnost više od 600 klubova i 55.000 atletičara. Lokalna zajednica bila je uključena na zavidnom nivou, a organizator je posebice vodio računa da se privatni i javni sektor putem vlastitih i dostupnih organizacijskih kanala komunikacijski poveže sa samom organizacijom i ostvari očekivanja i promociju na željeno zadovoljstvo.
Opis projekta [pdf] + Video highlights
www.ironman.com/triathlon/events/emea/ironman-70.3/pula.aspx

(a.8.) Općina Tinjan
10. internacionalni sajam pršuta ISAP 2016, Tinjan, 15. - 16.10.2016.
Utemeljena s ciljem poboljšanja kvalitete turističke ponude Istre, očuvanja tradicije proizvodnje pršuta kao autohtonog proizvoda Istre i težnje za gospodarskim rastom ruralnog predjela Istre, ova je manifestacija u svojem jubilarnom, desetom izdanju okupila je 34 proizvođača pršuta iz nekoliko europskih zemalja, 117 izlagača i 25.000 domaćih i stranih posjetitelja, a konzumirano je 700 pršuta. Upravo je ISAP pridonio činjenici da je 2015. godine Istarski/Istrski pršut - autohtoni istarski proizvod, upisom u EU DOOR bazu postao prvi slučaj regionalne/prekogranične zaštite proizvoda zemljopisnom oznakom izvornosti na razini Europske unije suradnjom Hrvatske i Slovenije. ISAP uz gastronomsku ponudu, donosi i stručna predavanja te niz tradicioinalnih, sportskih i zabavnih sadržaja, doprinoseći afirmaciji i promociji Istre i Hrvatske kao destinacije vrhunskog gastro turizma, jačajući pri tome nacionalnu i međunarodnu suradnju gospodarstvenika, javnog i civilnog sektora.
Prezentacija projekta [pdf]
isap.hr

(a.9.) Općina Pićan i Udruga Val kulture
11. festival narodnih priča, legendi i mitova Istre
Festival Legendfest, Pićan, 30. - 31.07.2016.
Osmišljen s ciljem upoznavanja posjetitelja s bogatstvom hrvatske nematerijalne baštine, festival na atraktivnim, bajkovitim lokacijama Pićna pruža jedinstveni doživljaj likova iz legendi i mitova - vještica, vila, zmajeva, divova, krsnika, vampira... Sudionici su istaknuti domaći umjetnici, kazališne trupe, priznati etnolozi, povjesničari, ilustratori, ali i domaći proizvođači hrane i pića koji gostima na LegendSajmu nude svoje proizvode. Ove su se godine posjetitelji mogli upoznati s temom vampira kroz zanimljive i jezive priče o ovim krvožednim bićima o kojima mitovi postoje još u drevnim civilizacijama, ali i prikazivanjem izložbe o starim, originalnim predmetima kojima su se ljudi štitili od napada vampira i predstavom u izvedbi Istarskog narodnog kazališta Vampirska kronika Jure Grando, autora i redatelja Damira Zlatara Freya. Ovogodišnji LegendFest u dva dana pohodilo je oko 6.000 posjetitelja, a tijeko godina osvojio je značajna priznanja i nagrade.
Opis, brošura i fotografije projekta [pdf] + Medijska analiza [pdf]
www.legendfest.hr

(a.10.) Los Mamberos
Sea, Sun & Salsa, Rovinj:
5. Summer Sensual Days, 21. - 27.06.2016. i 12. Croatian Summer Salsa Festival, 27.06. - 04.07.2016.  
Festivali pod zajedničkim nazivnikom Sea, Sun & Salsa jedinstven su plesno-zabavni projekt aktivnog ljetovanja koji su 2016. postali jedan od najznačajnijih zabavno-turističkih brendova ovog dijela Europe pa i šire koji sadržajno obogaćuju ponudu destinacije. Festivali uz svoj atraktivan program, vrhunske izvođače, kvalitetnu produkciju, gostoljubivost i uslužnost te nadasve autentičnu lokaciju potvrđuju Hrvatsku kao značajnu destinaciju svjetske plesne scene. Dugoročni učinci projekta su promocija aktivnog odmora u trajanju od 13 i više dana uz vrhunsku zabavu i ples, uz obogaćivanje turističko-zabavne ponude i afirmacija eno-gastro ponude Istre. Pokazatelji festivala u brojkama: više od 100 instruktora karipskih plesova iz cijeloga svijeta, 20 DJ-a, više od 10 lokacija, 200 različitih plesnih radionica, 200 sati partija, 2 velika live koncerta i oko 4.000 dobro raspoloženih ljudi iz 60+ zemalja iz cijeloga svijeta.
Opis manifestacija [pdf]
www.crosalsafestival.com + www.summersensual.com

(a.11.) Istra DMC d.o.o.
Istria Wine & Walk, Sjeverozapadna Istra, 21.05.2016.
SZ Istra priređuje veći broj sezonskih događanja na temu svoje bogate kuhinje.Kako bi se spojilo ono najbolje od Istre, vrhunska gastronomija i prekrasna priroda u 2015. organizira se prva i jedina manifestacija ovakvog tipa u Hrvatskoj, ponovljena 21/05/2016. s još bogatijim programom i većim marketinškim dosegom. Projekt Wine & Walk umjesto klasične degustacije proizvoda, posjetiteljima pruža mogućnost doživljaja destinacije kroz degustaciju proizvoda i vrhunskih vina u izvornom ambijentu, među vinogradima i maslinicima, duž 11 km duge pješačke staze. Ovaj event potvrđuje SZ Istru kao renomiranu gourmet destinaciju i predstavlja poseban iskorak u oblikovanju turističke ponude zajedničkim snagama javnog i privatnog partnerstva, čija je potvrda stigla već prve godine kada je 600 ulaznica rasprodano mnogo prije održavanja manifestacije, a interes za sudjelovanje nije jenjavao do samog dana održavanja.
Prezentacija projekta [pdf]
www.coloursofistria.com/hr/dogadjanja/sport/istria-wine-walk

(a.12.) Brdsko biciklistički klub Grožnjan
Enduro grozni Grožnjan, 15. - 16.10.2016.
Utrka koja je u Hrvatsku donijela novu disciplinu u brdskom biciklizmu prije tri godine, ove je godine bila finalna utrka rekreativnog kupa u enduru ENDCro i zajedničkog talijansko-slovensko-hrvatskog kupa SloEnduro.
Odvija se centrom Grožnjana i lokalnim brdima privlačeći sve veći broj ljubitelja ove discipline. Utrka ima pet različitih etapa koje se prostiru od Sv. Juraja do Šaltarije sa ciljem u dolini Mirne, a posebnost je zadnja etapa koja starta iz centra mjesta te se nakon kratkog vijuganja uličicama spušta po samim zidinama u dolinu. U ponudi je 5 dužih staza, od kojih se dvije mogu kombinirati i 4 kraće staze. Staze su zanimljive, fizički teške, ali najvažnije, nisu opasne za vožnju i manje iskusnim vozačima. Ove godine bilo je preko 150 prijavljenih vozača na startu iz 11 zemalja, a samo u vrijeme utrke u Grožnjanu, ostvareno je preko 500 noćenja.
Opis projekta [pdf] + Video spot

(a.13.) Brdsko biciklistički klub Grožnjan
Oldtimer biciklijada Istrianissima, Buje, 08.04.2016.
Organizirana u sklopu Šparogade u Kaštelu, Istrianissima je koncipirana ne samo kao oldtimer biciklijada već i kao turistički eno-gastronomski događaj koji pokušava na drugačiji način upoznati posjetitelje s prirodnim ljepotama istarskog kraja i gastro ponudom. Manifestacija se sastoji od rekreativne biciklijade s oldtimer biciklima, ali i kompletnom opremom iz istog razdoblja kojem pripada i bicikla. Da bi se posjetiteljima u potpunosti vratio dašak prošlosti, sudjelovali su i kostimirani pratitelji u starim automobilima sa starim oznakama. Ležerna vožnja ljepotama Bujštine uz stanke u lokalnim agroturizmima i vinarijama daju posebnost ovoj manifestaciji koja želi biti promotor naših krajeva drugačijoj ciljanoj skupini koja svoje slobodno vrijeme provodi na poseban način. Vožnja traje cijeli dan u kojem se prevozi oko 50-60 kilometara po vijugavim i uskim cestama u manjim grupama ili pojedinačno uz okupljanje na unaprijed predviđenim lokacijama.
Opis projekta [pdf] + Video spot

(a.14.) Eol Solutions d.o.o. Rijeka
Dancestar Festival, Poreč, 23. - 29.05.2016.
U suradnji s Europskom plesnom unijom (ESDU) i ove je godine organiziran najprestižniji međunarodni plesni događaj godine. Poreč je za vrijeme festivala okupio oko 5.500 aktivnih sudionika, 4.000 plesača, njihove trenere i pratnju. Među 15.000 posjetitelja oko 70 posto čine domaći turisti dok preostali dolaze iz ostalih europskih zemalja, a u šest dana festivala osigurano je čak 35.000 novih noćenja u predsezoni. Na festivalu su se odvijala raznovrsna plesna događanja uz koje su bili organizirani specijalni gala show s najboljim koreografijama cijele plesne ture, zatim plesni seminari i workshopovi vođeni od strane eminentnih instruktora i plesnih sudaca, popratni partyji i foto natječaj. Festival je medijski pokriven tijekom cijele godine, a Poreč je ovim događajem potvrdio da je centar plesa i dostojno se pokazao kao pravi domaćin, ne samo zbog smještajnih kapaciteta, već i zbog složene sportske infrastrukture koju zahtjeva jedan ovakav projekt.
Media report [pdf] + www.istra.hr/events

(a.15.) Općina Gračišće
23. Izložba vina Gračišće, 28.03.2016.
Uskrsni  ponedjeljak tradicionalno je  rezerviran za Gračišće i Izložbu vina koja počiva na temeljima Gračaške smotre prvi puta održane 1994. godine. Izložba vina Gračišće novo je ime ovogodišnje izložbe koja je odavno pomakla vinske granice središnje Istre pa su ovom izložbom obuhvaćeni vinari s područja cijele Istre, Kvarnera, uz goste iz grada Sv. Ivana Zeline, općina Popovac, Draž i Bilje u Baranji, te iz Velike u Slavoniji, i vinari iz Mokrog-Trebelno iz Dolenjske u Republici Sloveniji. Na izložbi je sudjelovalo 105 vinara s ukupno 291 uzorkom vina. Izuzetno visokoj kvaliteti vina svjedoče i podijeljene medalje, čak 253, od kojih 39 zlatnih. Ove je godine uveden i novitet u ocjenjivanju pa su dodijeljene nagrade u četiri kategorije: najbolje mlado bijelo vino, najbolje zrelo bijelo vino te najbolje mlado crno vino i najbolje zrelo crno vino. Vino se degustiralo u 18 konoba u starogradskoj jezgri, uz gastronomsku ponudu i sportski program. Povezivanjem kulturne baštine Općine Gračišće, odnosno planiranom obnovom Katinine kuće u muzej vina,  s manifestacijom Izložba vina Gračišće, ostvaruje se primarni cilj organizatora - promocija vina i kulture življenja u Istri.
Prezentacija manifestacije [pdf] + www.istra.hr/events

(a.16.) TZ Kršan
7. Festival samoniklog bilja, Kršan, 23. - 24.04.2016.
Festival u travnju dio je atraktivnog projekta Samoniklo bilje u turističko-ugostiteljskoj ponudi kojim se u destinaciju mogu privući posjetitelji na izletničke ture, posebno jer se animiraju u predsezoni, a time daje povod za otkrivanje ostalih sadržaja ovog kraja i na dolaske i u ostalim razdobljima godine. Na sportsko-rekreacijskom centru Pristav, u Kršanu, pod šatorom je nastupilo 56 izlagača koji se bave proizvodnjom i prodajom različitih pripravaka od ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja kao i ugostitelja koji u svojoj ponudi nude jela od samoniklog bilja. Održana su predavanja i radionice u prirodi s ciljem upoznavanja namjene i načinom upotrebe pojedinih samoniklih biljaka u gastronomiji i u fitoterapiji, kao i o mogućnostima uzgoja na gospodarstvima u smislu poticanja zelenog poduzetništva i zaštite bilja. Festival samoniklog bilja posjetilo je oko 5.000 zainteresiranih ljubitelja prirode i tradicije.
Prezentacija manifestacije [pdf] + www.istra.hr/events

 

» Uvod
» Kategorija Inovativni proizvodi
» Kategorija Turistički proizvodi
» Kategorija Vizualne komunikacije
» Prijedlozi za dodjelu nagrade pojedincima

Prikaži