ISTRA INFO COVID-19 X  

ISTRA INFO COVID-19

Call center +385 52 880088

Sve što bi vas moglo zanimati vezano za trenutnu situaciju s Covid-19 u Istri

[Ažurirano: 28.05.2020.]

Je li moguće rezervirati smještaj u Istri ovoga ljeta?
Smještajni kapaciteti te ostali oblici turističke ponude u Istri pripremaju se kako bi na najbolji mogući način osigurali sve propisane uvjete, mjere i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje se odnose na rad hotela i privatnih iznajmljivača, kampova i marina, nacionalnih parkova i parkova prirode te turističkih agencija i zračnog prijevoza.

Cilj je i želja svih dionika uključenih u turizam da se gostima omogući maksimalna sigurnost te da se osiguraju zdravstveni uvjeti koji će utjecati na zdravlje lokalnog stanovništva te na zdravlje svih hrvatskih i stranih državljana koji namjeravaju posjetiti Istarsku županiju.
Privatni i hotelski smještaj u Istri moguće je rezervirati, a sve informacije vezano za datume otvaranja pojedinih smještajnih objekata u Istri možete pronaći na službenim stranicama objekta, a u međuvremenu ćemo vas ažurirati o svim novostima na našem webu i društvenim mrežama.

Koje su uslužne djelatnosti otvorene u Istri?
Trenutno su u Istri otvorene sve trgovine, tržnice, shopping centri te ljekarne, banke, poštanski uredi, a također frizerski i kozmetički saloni te fitness centri. Kafići i restorani su također otvoreni uz pridržavanje svih propisanih mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Muzeji, knjižnice, parkovi prirode i nacionalni parkovi, također su otvoreni za posjetitelje.

Posjetiteljima se preporučuje da kontaktiraju pojedini objekt prije samog posjeta kako bi se informirali o radnom vremenu te kako bi rezervirali svoj termin unaprijed, gdje je to moguće.

Kafići i restorani su otvoreni?
Da, moguće je popiti kavu, čaj ili neko drugo omiljeno piće u kafićima u Istri, a također naručiti omiljeno jelo u restoranima, konobama, pubovima i slastičarnicama. Pridržavajući se propisanih mjera i preporuka osigurat će se sigurni zdravstveni uvjeti kako za zaposlenike tako i za cijenjene goste uslužnih objekata.

U ovom slučaju također se preporučuje kontaktiranje pojedinog objekta kako bi se informirali o radnom vremenu pojedinog objekta te tako bi, gdje je to moguće, rezervirali svoj termin unaprijed.

Je li moguće baviti se sportom i outdoor aktivnostima u Istri?
Moguće je baviti se sportskim i outdoor aktivnostima u Istri, uzimajući u obzir sve propisane mjere i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstva.
Otvorene su uslužne djelatnosti koje se bave aktivnim turizmom, a to su adrenalinski parkovi, kayaking, tenis, golf, jahanje, ronjenje, jedrenje, windsurfing, paragliding, speleoavantura te go kart, quad i paintball, a ovdje možete provjeriti sve detalje o radnom vremenu.

Funkcionira li javni prijevoz?
Javni prijevoz koji se u Istri odnosi na autobusni, željeznički, zračni i brodski prijevoz funkcionira, a također u skladu s propisanim mjerama i preporukama.
Više informacija o javnom prijevozu u Istri koji će vam pomoći u planiranju vašeg putovanja u Istru, možete pronaći ovdje.

Jesu li otvorene granice Republike Hrvatske?
Trenutno su granice Republike Hrvatske otvorene za strane državljane koji zadovoljavaju sljedeće uvjete, a koji se odnose na posjedovanje nekretnine u Hrvatskoj, posjedovanje registriranog poduzeća ili gospodarske djelatnosti, službeni poziv poslovnog subjekta iz Republike Hrvatske, prisustvovanje sprovodu ili posjet bolesnoj osobi.

Svi državljani članica EU/EGP koji imaju rezerviran turistički smještaj u Republici Hrvatskoj, moraju predočiti potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu, a koja uključuje:
- potvrdu rezervacije smještaja svih pružatelja usluge smještaja/sve vrste smještaja
- ugovor o zakupu u kampu
- ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma
- potvrda o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma
- vaucher putničke agencije i dr.

Sve detaljnije informacije o mogućnosti prelaska granica za hrvatske i strane državljane možete pronaći ovdje:
» Ministarstvo unutarnjih poslova: uvjeti ulaska u Republiku Hrvatsku

Svi ostali strani državljani koji imaju neki poslovni razlog, a kojeg je nemoguće unaprijed definirati i predvidjeti, upućuju se da svoju namjeru prelaska državne granice najave na na uzg.covid@mup.hr te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.

Što moram napraviti u slučaju da sam zaražen Covid-19 u Istri?
Primijetite li simptome koronavirusa kao što je povišena temperatura ili ste bili u bliskom kontaktu s oboljelim od Covid-19, kontaktirajte:
- Zavod za javno zdravstvo Istre na broj telefona: +385 (0)99 529 4455;
- Hitnu medicinsku službu na 112.

Nadamo se da smo vam barem malo olakšali planiranje vašeg sljedećeg putovanja u Istru, a ako vam je potrebna dodatna pomoć, na raspolaganju smo vam putem kontakt telefona +385 (0)52 880088 ili e-maila: info@istra.com.

» HTZ: Covid-19
» Hrvatski zavod za javno zdravstvo: najnovije preporuke
» Primjer potvrde rezervacije smještaja, charter usluge i sl. kojom se dokazuje ulazak u RH u turističke svrhe

Prikaži