Biljni svijet

Park Histria Aromatica

Histria Aromatica, na brdu Pižanovac kod sela Golaš kraj Bala, prostrani je arboretum i svojevrsni tematski park o autohtonom, ljekovitom, aromatičnom i začinskom mediteranskom bilju.

Predivna polja lavande, mente, kamilice, nevena, kadulje, a potom maslinik i vinograd podsjećaju na stara seoska gospodarstva tipična za istarski kraj. Oko brda i između terasa sazidani su suhozidi, uređene šetnice i odmorišta. Sa samog vrha brda pruža se pogled na cijelo rovinjsko i vodnjansko priobalje, a s druge strane vidimo Učku.

U arboretumu Histria Aromatica prikazana je istarska šuma i livada sa svojim tipičnim stablima, biljkama i životinjama. Nemojte propustiti prošetati do spilje (pećine) gdje ćete upoznati njezine posebnosti na konstantnoj temperaturi od 12°C kroz cijelu godine te uvidjeti da je idealna pozicija za originalnu kušaonicu vina i maslinovog ulja.

Posjetite i krašku jamu (Smokvina) koja je jedinstvena jer iz centra jame, iz dubine od 7m, raste smokva već 120 godina i rađa vrlo ukusne plodove. Oko nje izgrađen je kameni amfiteatar koji je predavaonica na otvorenom.
Park nudi pregršt događanja – radionice i edukacije, muzej, galenski laboratorij, školu u prirodi za osnovne, srednje škole i studente, koncerte te ponudu domaćih suvenira i biljnih proizvoda proizvedenih na originalan način.

Cilj boravka u parku je probuditi ljudska osjetila i spoznaje: miris, sluh, njuh, okus i opip. Mirisi i začini djeluju ozdravljujuće i vitalizirajuće. Ljekovito i aromatično bilje može se kušati, u skladu s godišnjim dobom, u raznim delicijama na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Uz prirodne ljepote, posjetiteljima se nude i sljedeći sadržaji:
Stručni obilazak plantaža i vrtova autohtonog i mediteranskog aromatičnog ljekovitog bilja, maslinika, vinograda i voćnjaka kroz uređene šetnice duge 6 km

Dvorana za predavanja sa specijalnim mirisnim i svjetlosnim efektima

Radionice
prema biljnim vrstama i godišnjem dobu na plantažama i u vrtovima
 
Aromatica shop, specijalizirana prodavaonica proizvoda robne marke Bioaromatica gdje posjetitelji mogu kupiti prirodnu kozmetiku i galenske proizvode manufakturne izrade, koji su ujedno i originalan suvenir ovog kraja
 
Restoran domaće kuhinje svakako je vrhunac doživljaja cijelog posjeta.
Dnevna ponuda jela i slastica spravljenih od  svježih i sezonskih namirnica sa posjeda uz očaravajući pogled na Rovinjski arhipelag.

Bijeg od stvarnosti poseban je program za sve one koji žele dan provesti u Parku uz bazen, ručak kako bi upoznali ugođaj, mirise i okuse Istre.
 
Histria Aromatica otvorena je za individualne i grupne posjete, programe školskih i poslovnih okupljanja i privatna druženja:
• radionice, seminari, konferencije, team building
• godišnjice, zabave, proslave, luksuzna vjenčanja

Radno vrijeme:
Zatvoreno / Najava otvaranja: 2021.

Trajanje obilaska:
1-1,5 h

Ulaznice:
Odrasli: 75,00 kn
Djeca (6 - 12): 35,00 kn
Djeca do 6 godina gratis


Kontakt:
Park Histria Aromatica
Pižanovac 37, Golaš HR-52352 Kanfanar
Bioaromatica d.o.o.
M: +385(0)99 390 8161
histria@aromatica.hr
www.histriaaromatica.hr

Park Histria Aromatica
Park Histria Aromatica
Park Histria Aromatica
Park Histria Aromatica
Park Histria Aromatica
Park Histria Aromatica
Park Histria Aromatica
Prikaži