Highlights Poreč

Giostra


Pitate li se katkad kakav je Poreč bio nekada? Kakvi su bili ljudi koji su hodali našim drevnim ulicama, kako se živjelo, radilo, a nadasve družilo i zabavljalo u gradu višemilenijske civilizacijske tradicije?

Potaknuti takvim razmišljanjem igrajući se vremeplova, vratit ćemo se unatrag i dočarati procvat grada Poreča od 17. stoljeća na dalje.

Svjesni i ponosni što Poreč posjeduje bogato kulturno-povijesno naslijeđe, odlučili smo zaviriti u davnu 1672. godinu Povijesnim festivalom Giostra koji je temeljen na zapisima požutjelih listova arhivske građe zavičajnog muzeja Poreštine i Državnog arhiva u Pazinu.

Poznat je podatak iz 17. st. gdje se napominje da se u Poreču na dan Sv. Mihovila, 8. svibnja, održavala porečka pučka fešta Fiera franca triduana na kojoj se održavalo natjecanje u samostrelu te plesovi i razne pučke igre. Glavni događaj pučke fešte bila je popularna konjska utrka Giostra.

Ove ćemo se godine od 11. do 13. rujna, zajedno s vama, vratiti 300-tinjak godina unatrag i pokušati vam dočarati dio druženja, provoda i običaja naših predaka i njihovih gostiju.

Prošetat ćemo porečkim trgovima i ulicama prepunim ljudima u onodobnim svečanim opravama, s uličnim zabavljačima, žonglerima, zastavičarima i hodaćima na štulama. Pratit će nas taktovi glazbe i plesni koraci iz 17. st. uz koje ćemo moći i sami zaplesati.

Ovaj festival postaje tradicionalan jer se nadovezuje na feštu propisanu Statutom grada Poreča iz 1364. godine. On određuje da se mora održavati „i u sva buduća vremena“, što će reći i danas.

Obnavljajmo, održavajmo našu tradiciju! Udahnimo zajedno miris prošlosti!

Prikaži