Spectacvla Antiqva » otkazano

Lokacija:

  • Arena / Pula-Pola

Datumi:

  • 14.07.20

Vrijeme:

  • 20:30

Kontakt:

Stranica:

O eventu:

Gladijatorske borbe


Pulska Arena šesta je po veličini među sačuvanim građevinama te vrste u svijetu, a mogla je primiti oko 23 tisuće gledatelja. U Rimskom su se Carstvu takve građevine podizale za razonodu i uživanje u gledanju okrutnih gladijatorskih igara i borba s divljim zvijerima.

Kupljeni gladijatori najčešće su bili zločinci, vojni zarobljenici i robovi istrenirani za borbe kojima je cilj bio zabaviti publiku, a ne odmah svladati protivnika. Ulazak gladijatora u borilište bila je veličanstvena predstava zlaćanih oklopa, plašteva boje vina i četveroprega okićenim paunovim perjem popraćena zvukovima truba. Svojim su izgledom, metalnim oklopima i kacigom na glavi, bili zastrašujući, a time su veličali snagu i dojam neustrašivosti.

Nakon što bi se dokazao višestrukim pobjedama, gladijator je mogao zaslužiti drveni mač slobode. Takvi su gladijatori uživali veliku slavu careva i naroda. Mogli su se nastaviti boriti ili podučavati nove gladijatore.

Spectacvla Antiqva, održava se u pulskom amfiteatru svake godine od kraja lipnja do početka  rujna, jednom tjedno, osim za vrijeme filmskog festivala. U večernjim satima u Areni se održavaju borbe gladijatora, radionice, može se vidjeti starorimska odjeća uz naratora koji objašnjava što se događa.

Osim što se u Areni predstavlja tradicija i baština oživljava se i rimska povijest i civilizacija. Svi zainteresirani mogu uživati i u gladijatorskim borbama s pravim oružjem. Posjetitelji Arene mogu kupiti i originalne suvenire, replike antičke keramike i mozaika.

Cijena ulaznica: 80 kuna, djeca 40 kuna
Prodaja ulaznica: blagajna Arena

» www.spectaculaantiqua.com
» YT: Spectacvla Antiqva



Prikaži