Izložba: Cukrarna

Lokacija:

  • Galerija DAI-SAI, Smareglina 1 / Pula-Pola

Datumi:

  • 28.11. - 09.12.22

Kontakt:

Stranica:

O eventu:

Dani arhitekture u Istri 2022.


Izložba arhitektonskog studia Scapelab

Otvoreno: od 17 do 20 sati,
subotom i nedjeljom zatvoreno 

Projekt ljubljanske Cukrarne seže u 2009. godinu kada su autori realizacije dobili prvu nagradu za rekonstrukciju i obnovu znamenite zgrade bivše tvornice šećera u Ljubljani. Sagrađena u prvoj polovici 19. stoljeća, šećerana je u to vrijeme spadala u najvažnije industrijske zgrade na području Slovenije, sve do razarajućeg požara koji je zauvijek prekinuo djelovanje tvornice. Od kraja 19. stoljeća sve do početka 90-tih godina 20. stoljeća u zgradi Cukrarne svoj dom i utočište našli su mnogi pojedinci i obitelji, ali i beskućnici. Upravo ta činjenica obilježila je slovensku literarnu povijest: naime Cukrarna predstavlja kolijevku slovenskog modernizma. U njoj su se skupljali i živjeli predstavnici slovenske moderne: Dragotin Kette, Josip Murn Aleksandrov, Ivan Cankar i Oton Župančič. 

Početkom 90-tih godina 20. stoljeća zgrada je ispražnjena u namjeri da se obnovi, no to se dogodilo tek 30 godina kasnije. Uz financijsku potporu Vlade Republike Slovenije i Europskog fonda za regionalni razvoj, 2018. godine započela je rekonstrukcija i obnova zgrade koja je dovršena krajem 2021. godine. Obnovljena zgrada Ljubljani donosi najveći galerijski prostor od 2.500 m2 i poseban scenski prostor koji može primiti do 1.000 posjetitelja te omogućiti gostovanja zahtjevnih domaćih i inozemnih umjetničko – izlagačkih projekata. Zgrada veličine 5.500 m2 namijenjena je i drugim događajima iz područja kulture, umjetnosti i obrazovanja.

Projekt je značajan i u urbanističkom smislu. Cukrarna naime predstavlja novo programsko težište koje motivira posjetitelje da se prošetaju uz rijeku Ljubljanicu do ruba gradske jezgre, čime se centar grada širi prema istoku. Glavni ulaz u zgradu smješten je na pročelju prema rijeci, a javna površina pred ulazom omogućuje prolaz i pješacima i biciklistima uzduž Poljanskog nasipa te ujedno nudi i odličnu kulisu za događaje na otvorenom.

Dio javnog programa nove Cukrarne je i kavana / jazz klub koja sudjeluje u oblikovanju društvenog života tog dijela grada. U suprotnosti s galerijom, arhitekti su kavanu osmislili u crnom, dok jedan od zidova razotkriva izvornu konstrukciju iz ciglene opeke. Kavana je ujedno i prostor za manifestacije gdje je uređen scenski prostor, a događaji se preko velikih staklenih stijena mogu otvoriti i prema vanjskom prostoru, povećavajući kapacitet prostora. Prirodni nagib terena iza kavane omogućio je uređenje amfiteatarskog stepeništa namijenjenog događajima, sjedenju i druženju.

Prizemlje je jedini dio zgrade osvijetljen prirodnom svjetlošću – oba galerijska volumena izvedena su kao „bijele kocke“ u kojima je za izlaganje umjetničkih radova predviđena regulirana umjetna rasvjeta, prozračivanje, temperatura i vlaga. Lebdeći kubusi presvučeni su perforiranim bijelim, metalnim pločama koje osim jedinstvenog estetskog značaja imaju i funkcionalno značenje: iza njih su skriveni zvučna izolacija koja apsorbira jeku iz prostora te dio strojarskih instalacija. U podrumskoj etaži nalaze se višenamjenska dvorana, galerija namijenjena performansima, garderobe i sanitarije za posjetitelje, tehnički prostori i radionica za pripremu izložbi. Dio drvene građe izvorne krovne konstrukcije koji je još bio upotrebljiv arhitekti su u suradnji s umjetnikom Tobiasom Putrihom preradili u drvene klupe za galerijske prostore.

 

Opširnije o programu: Društvo arhitekata Istre (DAI-SAI)

Partneri programa Dani arhitekture u Istri su Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), Povijesni i pomorski muzej Istre (PPMI), Sa(n)jam knjige u Istri, a projekt su financijski podržali Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula i Mapei Croatia kao pokrovitelj.

 



Prikaži