Musica Sacra

Lokacija:

  • Crkva sv. Eufemije / Rovinj-Rovigno

Datumi:

  • 16.10.22

Kontakt:

  • Ars Cultura - Udruga za promicanje kulture i izvedbenih umjetnosti
  • +385(0)98254286

O eventu:

Međunarodni festival zborova


Festival „Musica sacra über die Grenzen“ (Musica Sacra preko granica) kojeg je dirigent Manfred Linsbauer prije više od 20 godina pokrenuo s idejom da stanovnici Austrije i susjednih zemalja zajedno stvaraju glazbu, u 2015. se po prvi puta održao u Hrvatskoj. Zemlje domaćini dosadašnjih izdanja Musice Sacre bile su Austrija, Češka, Slovačka, Italija i Slovenija, a zahvaljujući hotelijerskoj kompaniji Maistra, Turističkoj zajednici Vrsar, udruzi i mješovitom pjevačkom zboru Roženice iz Pazina, na kartu festivala ucrtala se i Hrvatska i postala tradicionalni domaćin festivala u listopadu. Tijekom trodnevnog programa realiziraju se koncerti sakralne glazbe, koncerti prijateljstva posvećeni međunarodnom danu zborskog pjevanja, vokalna radionica te okrugli stol za sve predstavnike zborova. Na ovogodišnjem festivalu sudjelovati će Chorus Augustini iz Slovačke, Trinity Boys and Mens Choir iz Danske, Schola cantorum Trichianensis iz Italije, Vokalna skupina Tamariska iz Slovačke, Mecsek Kórus iz Mađarske, te iz Hrvatske Komorni zbor Ivan Filipović iz Zagreba, Ženski zbor Mendule iz Vrsara, MPZ Roženice iz Pazina, Zbor Umjetničke škole Poreč, Zbor Glazbene škole Rovinj, Ženska klapa Teranke i Koralisti sv. Franje iz Rovinja.

Festival će započeti svečanim koncertom otvaranja u Vrsaru u Crkvi sv. Marije od mora u petak 14. listopada s početkom u 20:00 sati. Predstaviti će se izabrani predstavnik Hrvatske, Komorni zbor Ivan Filipović iz Zagreba uz zborove: Mendule iz Vrsara, Zbor Umjetničke škole iz Poreča, Chorus Augustini iz Slovačke, Trinity Boys and Mens Choir iz Danske, Schola cantorum Trichianensis iz Italije, Ženska vokalna skupina Tamariska iz Slovenije i Mecsek Kórus iz Mađarske.

U subotu 15. listopada će se održati koncerti prijateljstva u Funtani s početkom u 16:00 sati te u Pazinu s početkom u 18:00 sati pri čemu će se tako obilježiti Međunarodni dan zborskog pjevanja.

Festival Musica Sacra završava u nedjelju 16. listopada svečanim koncertom u 16:00 sati u veličanstvenoj Crkvi sv. Eufemije u Rovinju kada će se zborovi predstaviti izborom iz svog sakralnog repertoara te zajedničkim glazbenim programom u sklopu kojeg će izvesti skladbe Zdravo Marijo Ivana Pl. Zajca, Mozartov Ave Verum Corpus i Laudate omnes gentes Gerharda Lagrangea što je ujedno i himna ovog festivala. Završni gala koncert će se realizirati u suradnji sa Zakladom MBA dr. Dino Škrapić iz Rovinja.

Više od 300 pjevača će u 3 dana festivala muzicirati na 4 koncerta te će, putujući Istrom, upoznati i posjetiti zanimljivosti naše destinacije. Danski zbor Trinity Boys and Mens Choir ostaje još nekoliko dana u Vrsaru te će održati još jedan koncert prijateljstva zajedno sa zborom Umjetničke škole Poreč i Glazbene škole Rovinj u Vrsaru. Koncert će se održati u ponedjeljak 17. listopada u Crkvi sv. Marije od mora s početkom u 18:00 sati.
Ulaz na sve koncerte je slobodan.

16.10.2022. u 16:00 Musica Sacra koncert u Crkvi sv. Eufemije, Rovinj
• MPZ Roženice Pazin
• Chorus Augustini
• Trinity Boys and Mens Choir
• MPZ Ivan Filipović
• Schola cantorum Trichianensis
• Vokalna skupina Tamariska
• Mecsek Kórus (Mecsek Choir)

Organizator festivala je Ars Cultura uz podršku Maistre, Turističke zajednice grada Rovinja-Rovigno, Turističke zajednice općine Vrsar, Turističke zajednice središnje Istre, Turističke zajednice općine Funtana, Pučkog otvorenog učilišta Pazin i Zaklade „Dr. Dino Škrapić, MBA“.

Preuzmite letak MUSICA SACRA - Program.pdf   



Prikaži