ISTRA INFO COVID-19 X  

Istarske freske

Crkva Sv. Jakova, Bačva

U mjestašcu Bačva, južno od Višnjana smjestila se jednobrodna crkva sv. Jakova. Pitoresknost crkve s upisanom apsidom pojačava gotička preslica s otvorom za dva zvona. Sagrađena je u 12. stoljeću u romaničkom stilu, a jednostavnost crkve krase freske nastale u 16. stoljeću kojima je dekorirana njezina unutrašnjost. Otkrivene i restaurirane još 1913. godine, freske na zidovima crkve prikazuju kristološki ciklus, dok je na trijumfalnom luku Navještenje, a u samom vrhu apside prikazan je Bog Otac.  

Neke od njih oslikao je znameniti slikar Dominik iz Udina čija se ostvarenja mogu vidjeti u više istarskih crkava, a radovi njegove radionica mogu se raspoznati po karakterističnim detaljima, kao što su ornamentalni uzorci, korištenje narančaste dvoprute trake kao bordure te mramorizacija u donjim dijelovima oslika.

Talent je najuočljiviji pri slikanju većih likova, poput Boga Oca uskovitlane draperije ili lik mladolikog sv. Juraja u suvremenoj odjeći 16. st. Iz ikonografskog prikaza posebno se ističe simbolično viđenje Sv. Nedjelje, čiji su prikazi likova bliski talijanskoj visokoj renesansi. Ženski lik Sv. Nedjelje kazuje o poštivanju nedjeljnog odmora, priču koju je stvorila pučka teologija kasnog srednjeg vijeka, tako što se u njezinom podnožju nalaze alati kojima je zabranjeno raditi nedjeljom. Ispod danas vidljivih nalazi se i stariji sloj fresaka s ornamentalnim prikazima koji je najvjerojatnije nastao tijekom romaničkog razdoblja.

Osim u crkvi Sv. Antuna, i u župna crkva sv. Marije Karmelske imala je freske, a iako nisu očuvane, u luneti nad portalom sačuvani su ostaci žbuke s ugrebanim aureolama Bogorodice s djetetom. Da je unutrašnjost crkve bila ukrašena kvalitetnim gotičkim zidnim slikama, svjedoče nam i neznatni fragmenti na zapadnom i južnom zidu crkve.

Kako doći:
Selo Bačva nalazi se tri kilometra južno od Višnjana, mjesta desetak kilometara sjeveroistočno od Poreča. Crkva sv. Jakova na samom je ulazu u selo.

Napomena:
Ključ se nalazi u prvoj kući do crkve.
T: +385 (0)52 449 291

Crkva Sv. Jakova, Bačva
Crkva Sv. Jakova, Bačva
Crkva Sv. Jakova, Bačva
Crkva Sv. Jakova, Bačva
Crkva Sv. Jakova, Bačva
Crkva Sv. Jakova, Bačva
Crkva Sv. Jakova, Bačva
Crkva Sv. Jakova, Bačva
Crkva Sv. Jakova, Bačva
Crkva Sv. Jakova, Bačva
Prikaži