ISTRA INFO COVID-19 X  

Doživite Vižinadu

Slatka Istra

Jedan od najljepših pogleda na Zelenu i Plavu Istru s brežuljku što se izdiže nad dolinom Mirne pruža se iz gradića Vižinade, čije će Vas ulice zasigurno očarati mirisom kolača tijekom manifestacije Slatka Istra.

Manifestacija Slatka Istra održava se svake godine uoči blagdana Vele Gospe, 14. kolovoza, u samom središtu Vižinade, na starogradskom trgu uz Battistelinu šternu.

Manifestacija je to koja njeguje tradiciju istarskog slatkog kulinarstva i koja vas svojim mirisima i okusima vraća u neka davna vremena gdje vrijedne ruke istarskih majstora i majstorica spremaju tradicionalne istarske kolače.

U Slatkoj Istri sudjeluju domaćice i domaćini koji spremaju slastice po starim recepturama, a ocjenjuju se fritule, kroštule, cukerančići, paštine, pandešpanje, pince, breskvice, bucolaji i povetice, te posebno izbor domaćih kolača pod nazivom „istarske užance“.

Dok stručni žiri ocjenjuje slastice, posjetitelji mogu uživati u izloženim kolačima, ali i u degustacijama jedinstvenih vina domaćih proizvođača, uz bogati glazbeni program. Posljednjih godina Slatka Istra ima i humanitarnu notu, izloženi kolači se prodaju u humanitarne svrhe, a tako prikupljena sredstva prosljeđuju se za unaprijed utvrđenu namjenu socijalnog karaktera.

Posjetite Slatku Istru i doživite mirise i okuse najslađe manifestacije u Istri.

Prikaži