Doživite Istru

Rovinjski suvenir: Knjiga recepata Kuće o batani


Recepti Kuće o batani svakodnevnom su se primjenom prenosili s koljena na koljeno, kako za kućnim stolom tako i u posebnoj atmosferi rovinjskih konoba - spacija, ali i tijekom obiteljskih i grupnih izleta u prirodu. Mahom se spravljaju od jednostavnih sastojaka a ‘lagan’ je i sam postupak njihove pripreme. Recepti su zadržali svoje ‘povijesne’ upravo zato što je u njima zabilježen sukus pravog prirodnoga okusa ribe, rakova i plodova mora, glavnih jela rovinjske gastronomske ponude. Na postanak jela iz izbora autora knjige o Receptima umnogome su utjecale životne prilike u Rovinju. One su vezane prije svega za pomorsko, ribom bogato tržište te skromni društveni standard ribara, pomoraca i zemljoradnika koji nije dozvoljavao kulinarsku raspojasanost domaće kuhinje, ali je zato postavio nenadmašive standarde jela prirodnoga okusa. Domaća kuhinja koristi malo začina i priloga ali su oni pomno odabrani kako bi još više istaknuli temeljni okus ribe. To su sol, papar, ocat, luk i češnjak, lovorov list, peršin, palenta, kelj, radič i razne salate.

A kušanje i blagovanje s vinom i maslinovim uljem dvama glavnim proizvodima istarske i rovinjske poljoprivrede, u gastronomiji Kuće o batani smatra se autentičnim gurmanskim obredom. Povorka batana s večerom u spaciju Rovinj, utorkom i četvrtkom U predvečerje pridružite se povorci batana s feralom. Kreće se s malog mola u blizini glavnog gradskog trga te se uz prekrasnu starogradsku jezgru plovi do spacija Matika u Švalbinoj ulici, mjesto koje ulaz ima i s morske strane. Vožnja batana praćena je sugestivnom glazbom rovinjske folk skupine Batana ili Bitinadora KUD-a Marco Garbin, a u spaciju Matika organizirana je tradicionalna večera s ribljim specijalitetima.

Svjetionik na hridi Porer

Kamenjak

Kolijevka glagoljaštva

Istarska kuhinja kroz vrijeme

Picugi i Mordele: istarski Stonehenge

Prikaži