Doživljaji

Top 5 parova u ljubavnoj vezi s Istrom

Vjerujemo da je Istra savršeno mjesto za stvaranje novih ljubavi i ljubavnih priča. Ne samo da se možete zaljubiti u prirodne ljepote čarobnog poluotoka, možda ćete na čarobnom poluotoku sresti i svoju srodnu dušu. Takav scenarij doživjeli su ljubavni parovi povezani s Istrom, vrijeme je da ih upoznate.

savudrija1. Grof Metternich i njegova nesuđena ljubav, Savudrija
Austrijski grof Metternich dao je 1818. godine sagraditi svjetionik u Savudriji, koji je jedan od najstarijih svjetionika na Jadranu. Legenda kaže da je upravo on zbog lijepe dame iz Savudrije sagradio svjetionik s pripadajućom kućom. Svjetionik je trebao biti njegovo ljubavno gnijezdo, no grofova odabranica se razboljela i nikad nije vidjela njegovu svjetlost. Svjetionik u Savudriji je ostao kao uspomena na ljubavni poklon, pokraj kojeg i danas nastaju najromantičnije fotografije (i prosidbe) koje možete zamisliti.

2. Ljubavne priče Casanove u Vrsaru
Giacomo Casanova je svjetski poznato ime, a povezuje se s najpoznatijim svjetskim ljubavnikom. Nije tajna da je Casanova dva puta posjetio Vrsar, a prvi puta je i upoznao sluškinju Don Girolama.

Najprije se sluškinja, koja je posluživala i brinula se o tada bolesnom Giacomu, opirala njegovom šarmu, međutim teško mu je bilo odoljeti. Njihova se ljubav, zbog silnih putovanja po svijetu, nije uspjela održati, međutim posjetitelji se mogu vratiti u doba Casanove u njegovom utočištu u srcu Vrsara.

savicenta
3. Morosina Morosini i Marino Grimani, Svetvinčenat

Morosina Morosini bila je carica Venecije, koja je nakon smrti supruga Pietra Morosinija 1529. godine naslijedila kaštel u Svetvinčentu. Oženivši se s Marinom Grimanijem 1560. godine u svoj novi brak donosi kaštel kao miraz, koji se naziva Morosini - Grimani u čast okrunjene ljubavi.

Morosina Morosini bila je ambiciozna i dominantna žena, a zanimljivo je da je među dvije posljednje žene okrunjene za caricu (zadnja je Elisabetta Querini). Također, njezin utjecaj je vidljiv i na ulazu u kaštel na kojem i dan danas stoji grb njezine obitelji Morosini.

arena
4.
Vespazijan i poklon za njegovu ljubav, Pula
Vespazijan je bio rimski car, koji je prema legendi dao sagraditi Pulski amfiteatar upravo za svoju ljubavnicu, Antoniju Cenidu. Antonija je bila pulska ljepotica koja je uspjela nagovoriti velikog rimskog cara da je njezina ljepota dostojna velebne građevine kao što je Arena.

U doba cara Vespazijana utemeljena je i via Flavia, koja je i danas jedna od glavnih ulica grada Pule. Zanimljivo je i da je Vespazijan bio jedan od rijetkih rimskih careva kojeg je naslijedio njegov rođeni sin Tit, zvan i Titus.

motovun5. Ljubav kroz osjetila: teran i tartuf
Posljednji par čiju priču imamo nije klasičan, ali vjerujemo da će vas očarati svojim posebnostima. Sve blagodati Istre sakupljene su u vinu pod nazivom 'teran'. Njegova je specifičnost u trpkom okusu, više tisuća struktura koje se pojačavaju kako vino stari. Tartuf je također izraženog, jakog okusa, stoga ne čudi da je u „ljubavnoj vezi“ s teranom jednostavno - neodoljiv.

Festival posvećen ovoj kombinaciji dokazuje da duo ima posebnu čar - Festival terana i tartufa održava se u Motovunu svake godine u listopadu, a više o spomenutoj manifestaciji pročitajte na: Festival terana i tartufa.

Naš je savjet da kada jednom dođete do Istre, posjetite neke od mjesta koja kriju ljubavne tajne, ali i okusite ljubavnu vezu između terana i tartufa.

Prikaži