ISTRA INFO COVID-19 X  

Doživljaji

7 slapova

Zanimljiv krajolik u kojem se brda stapaju s proplancima i starim gradićima te selima uz brojne pritoke rijeke Mirne neodoljiv su poziv za posjet Buzeštini.

sedam slapovaVoda je oduvijek privlačan element pa ne čudi što će svakog posjetitelja začarati rijeka Mirna sa svojim brojnim slapovima. Kružna staza koja počinje i završava u Buzetu (pokraj Istarskog vodovoda) vodi od Selca do Glistonija preko Kuhari do Kotli, a upravo je idealna za početnike kao i one malo aktivnije pješake koji žele vidjeti najljepši dio ovog kraja.

“Staza sedam slapova” pokazat će vam mističnu ljepotu Istre u svim godišnjim dobima: ljeti zelenilo i bogata vegetacija oduzimaju dah, u jesen kiše pune rijeku i stvaraju obuzimajući huk vode koja se prelama preko stijena, zimi kada zaleđene kapljice vode stvaraju neobične vizure ili u proljeće koje prvim zrakama sunca mami vjesnike proljeća i prve životinje na svjetlost dana.
Staza je dugačka 13,5 km, a za njen je obilazak dovoljno 5 sati.

sedam slapovaSvojim većim dijelom prolazi uz tok rijeke Mirne te pokraj sedam atraktivnih slapova, dok u svojem prvom dijelu prolazi buzetskom trim stazom i šetnicom. Prvi slap do kojeg stižete visok je 5 metara, a jezerce kojem puni vodu široko je čak 24,4 metra. Nakon što se prvi dojmovi slegnu, očekuje vas drugi slap, nešto viši. Slap Bačva visine 8,8 m i širine 5,8 m stvara jezerce nešto manje od prvog, širine 12,1 m. Tek kada prođete kraj njega slijedi najveća atrakcija na stazi: slap Vela peć visok čak 26,5 i širok 5,6 m.

Ovo je pravo mjesto za predah uz fotografiranje i divljenje ovom gorostasu rijeke Mirne.

U nastavku staze očekuje vas slap Mala peć visok 4 m i širok 3 m. Prava atrakcija uz vodu slijedi dalje na putu dolaskom na slap Kotli, visine 12 m i širine 7 m. Na ovom području sačuvana je i stara mlinica s koje se pruža pogled na jezerca i slapove, a svakako razgledajte Kotle, obnovljeno staro selo. U ljetnim mjesecima ne zaboravite ponijeti i kupaći kostim!

sedam slapovaStaza od pitoresknih Kotli dalje vodi do slapa Ispod stare kave, odnosno kamenoloma. Svojom visinom od 7,9 m i širinom od 2,5 m stvara jezerce širine 16 m. I tako stižete do posljednjeg slapa Grjak visine 8,20 m čije je jezerce široko čak 35,4 m i duboko 6,1 m.

Uz obilazak ovih prirodnih fenomena, nemojte zaboraviti i na zanimljivu činjenicu da se uz stazu nalazi i stari Napoleonov most iz početka 19. stoljeća. Naime, most sv. Jožefa ili kako se još naziva Francuski most, podignut je za kratke Napoleonove vladavine središnjom Istrom.

Start: Buzet-Pinguente
Dužina:
13,5 km
Težina: zahtjevna

» Istra Trails: staza

» UPOZORENJE: Staza ima opasne i zahtjevne dionice, a neke od njih mogu biti preteške za manje iskusne korisnike. Stazu koristite uz dodatan oprez te se prije njenog obilaska informirajte o karakteristikama dionica koje posjećujete. Za sve informacije o stazi obratite se Turističkoj zajednici Grada Buzeta.


Istra Trails: Staza svete Barbare

Prikaži