Istra u svjetskim gourmet vodičima

Michelin Guide

Istra ponovno u Michelinovom vodiču!

Vodič Michelin - gurmanska biblija je ponovno u Istri!

Monte iz Rovinja uspješno je zadržao svoju Michelinovu zvjezdicu, dok je Batelina osvojila oznaku Bib Gourmand koja se dodjeljuje restoranima s kvalitetnim menijem i pristupačnim cijenama, a ostali vrijedni objekti u Istri zadržali su oznaku Michelin Plate.

Michelinov vodič utemeljen je još 1900. godine, a počela ga je izdavati poznata tvornica automobilskih guma, u to vrijeme s ciljem promicanja automobilizma. Ipak, s vremenom postaje alfa i omega svih sladokusaca dodjeljujući poznate Michelinove zvjezdice. Takav način ocjenjivanja restorana započeo je 1926. godine, gdje jedna zvjezdica označava vrlo dobar restoran, dvije restoran s odličnim kuhanjem, dok tri zvjezdice govore o iznimnoj kuhinji, vrijednoj i posebnog putovanja.

Sve do 2005. vodič je bio fokusiran na Europu, posebice Francusku i tek se tada počinje širiti izvan tih granica. Kriteriji Michelinove inspekcije veoma su strogi i striktni, ona se ne najavljuje i ne predstavlja, a prilikom posjeta vrednuje kvalitetu sastojaka, vještinu pripreme hrane i kombinaciju začina, kreativnost, postojanost kvalitete i omjer kvalitete i cijene.

Priča o Michelinu, barem što se Istre tiče, traje gotovo deset godina, a prije tog datuma, Istra je gotovo cijelo desetljeće organizirano, predano i izuzetno kvalitetno radila na podizanju ukupne gourmet scene s osnovnim ciljem da dobije dignitet i reputaciju koja joj je nesumnjivo pripadala, no to je trebalo potvrditi u realnom životu i na tržištu.

Tako je u društvo oko dvije tisuće elitnih restorana diljem svijeta, tzv. zlatnu selekciju, 2019. godine, s jednom Michelinovom zvjezdicom treći puta za redom jedini ušao rovinjski restoran Monte.

MICHELIN Guide 2019:

Monte*, Rovinj-Rovigno (1 zvjezdica)
Batelina, Banjole (Bib Gourmand + 1 vilica)
Zigante, Livade-Levade (Michelin Plate + 3 vilice)
San Rocco, Brtonigla-Verteneglio (Michelin Plate + 2 vilice)
Badi, Lovrečica-Umag/Umago (Michelin Plate + 2 vilice)
Konoba Morgan, Bracanija, Buje-Buie (Michelin Plate + 2 vilice)
Marina, Novigrad-Cittanova (Michelin Plate + 2 vilice)
Meneghetti, Bale-Valle (Michelin Plate + 2 vilice)
Pergola, Zambratija-Zambrattia (Michelin Plate + 2 vilice)
Sv. Nikola, Poreč-Parenzo (Michelin Plate + 2 vilice)
Alla Beccaccia, Valbandon (Michelin Plate + 1 vilica)
Buščina, Sv. Marija na krasu, Umag-Umago (Michelin Plate + 1 vilica)
Damir&Ornella, Novigrad-Cittanova (Michelin Plate + 1 vilica)
Konoba Čok, Novigrad-Cittanova (Michelin Plate + 1 vilica)

» Istra u svjetskim gourmet vodičima
» Istarska kuhinja

Prikaži