Istra u svjetskim gourmet vodičima

Gault & Millau

Gault & Millau

Istarske kuharske kapice 

Poznati svjetski gastronomski vodič Gault Millau još su 1965. godine pokrenuli gastronomski kritičari Henri Gault i Christian Millau. Svake  godine vlasnici restorana i gurmani s iščekivanjem dočekuju dan kada izlazi iz tiska kako bi vidjeli koji je restoran ušao u novo izdanje, koji je bolje ocijenjen i je li neki dobio kuharsku kapu više u odnosu na lani. Među njima su u samom vrhu i brojni istarski restorani kojima ovakva preporuka itekako znači jer se upravo zbog ovih vrijednih kuharskih kapica često traži i stol više.

Za vodič nije važno o kakvoj je vrsti kuhinje riječ - može biti tradicionalna, ali i moderna, vegetarijanska, kineska, japanska, meksička ili pak talijanska. Jedino što je važno pri dobivanju visokih ocjena jest dobra kuhinja koja je spremna svake godine učiniti novi iskorak. Iskusni gastronomski inspektori ocjenjuju u kolikoj se mjeri u nekom restoranu koriste svježe, lokalne i sezonske namirnice i na koji način. Uz provjeru je li svaki obrok svježe pripremljen ide se i u tančine poput ocjene koliko je nakon pripreme u nekoj namirnici ostalo izvornih okusa i aroma. Važna je i prezentacija jela te doživljaj okusa kojeg pruža cijeli jelovnik kao i je li dovoljno kreativan, informativan i razumljiv. Povrh svega vrlo je bitan odnos cijene i usluge.

Vodič Gault Millau svojim čitateljima donosi opis restorana, njegovu lokaciju i povijest i opisuje uslugu od ulaza u restoran pa sve do načina ophođenja s gostima. Posebna se pažnja poklanja vinskim podrumima te vinskoj karti, ali i temperaturi na kojoj se vino poslužuje.

Gault & Millau 2019

4 kuharske kapice
Monte, Rovinj-Rovigno, 17 bodova + 4 kuharske kapice

3 kuharske kapice
Pergola, Savudrija-Salvore, 16 bodova + 3 kuharske kapice
Damir & Ornella, Novigrad-Cittanova, 15 bodova + 3 kuharske kapice
Marina, Novigrad-Cittanova, 15 bodova + 3 kuharske kapice
Wine Vault, Rovinj-Rovigno, 15 bodova + 3 kuharske kapice
Meneghetti, Bale-Valle, 15 bodova + 3 kuharske kapice
Badi, Umag-Umago, 15 bodova + 3 kuharske kapice

2 kuharske kapice
Zigante, Livade-Levade, 14 bodova + 2 kuharske kapice
Toklarija, Buzet, 14 bodova + 2 kuharske kapice
Peteani, Labin, 14 bodova + 2 kuharske kapice
Spinnaker, Poreč-Parenzo, 14 bodova + 2 kuharske kapice
San Rocco, Brtonigla-Verteneglio, 14 bodova + 2 kuharske kapice
Brasserie Adriatic, Rovinj-Rovigno, 14 bodova + 2 kuharske kapice
Puntulina, Rovinj-Rovigno, 14 bodova + 2 kuharske kapice
Konoba Buščina, Umag-Umago, 14 bodova + 2 kuharske kapice
Konoba Morgan, Brtonigla-Verteneglio, 13,5 bodova + 2 kuharske kapice
La Grisa, Bale-Valle, 13,5 bodova + 2 kuharske kapice
Sveti Nikola, Poreč-Parenzo, 13 bodova + 2 kuharske kapice
Mediterraneo, Rovinj-Rovigno, 13 bodova + 2 kuharske kapice
Miramare, Poreč-Parenzo, 13 bodova + 2 kuharske kapice
Milan, Pula-Pola, 13 bodova + 2 kuharske kapice
Batelina, Banjole (Medulin), 13 bodova + 2 kuharske kapice

1 kuharska kapica
Konoba Nono, Umag-Umago 12,5 bodova + 1 kuharska kapica
2. peron, Cerovlje, 12 bodova + 1 kuharska kapica
Puli Pineta, Žminj, 12 bodova + 1 kuharska kapica
Stara Oštarija, Buzet, 11,5 bodova + 1 kuharska kapica
Velo Kafe, Labin, 11,5 bodova + 1 kuharska kapica
Alla Beccaccia, Valbandon 11,5 bodova + 1 kuharska kapica
Kvarner, Labin, 11 bodova + 1 kuharska kapica
Konoba Martin Pescador, Trget (Labin), 11 bodova + 1 kuharska kapica

Bez toque
Toni, Svudrija-Salvore, 10,5 bodova

Pop
Rio snack bar, Rovinj-Rovigno

» www.gaultmillau.com
» Istra u svjetskim gourmet vodičima
» Vinske ceste Istre

Prikaži