Istra u svjetskim gourmet vodičima

Le Guide de L’Espresso: I Ristoranti & I Vini d’Italia

Svijet istarskog gourmeta opet je zapeo za oko - i nepce - vrhunskim znalcima. Grupa talijanskih gourmet kritičara ocijenila je 12 istarskih restorana za ovogodišnje izdanje glasovitog vodiča Restorani Italije. Izlazi od 1978., prodaje se u 110 tisuća primjeraka te je cijenjen i u Španjolskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u i Kini.

Iako se primarno bave restoranima u Italiji, gastro kritičari ovog vodiča predstavljaju i restorane susjednih regija.
Godine 2011. su po prvi puta ocijenili i opisali desetak istarskih restorana, kao veličanstveni hommage kulinarstvu obližnje Istre u kojoj se njeguju mnoge talijanske tradicije i običaji.

Restorane ocjenjuju po kriterijima koji odražavaju senzibilitet tipičan za Italiju. Jednostavnost pripreme i svježina namirnica su glavna mjerila, a visoko se vrednuje i ukupna ponuda, usluga i doživljaj. Svaki uvršteni restoran prati recenzija u obliku jedinstvenog narativa. Uz to, restoranima se dodjeljuju čuvene kuharske kapice, kao pokazatelj kvalitete. Oni s jednom dodijeljenom kapicom imaju “dobru kuhinju”, dok su oni s pet kapica “apsolutno najbolji”.

Od lani se dodjeljuje i Zlatna kuharska kapica, i to restoranima koji su, po sudu ovih strogih kritičara, novi klasici talijanske kuhinje. Restoranima i kuharima dodjeljuju i sponzorske nagrade u kategorijama kao što su Tjestenina godine, Kava godine i dr.

Le Guide de L’Espresso: I Ristoranti & I Vini d’Italia 2019
Batelina
Čok
Damir & Ornella
Hotel San Rocco
Hotel Valamar Riviera Spinnaker
Hotel Villa Meneghetti
Konoba Buščina
Marina
Monte
Pergola
Toklarija
Zigante

Prikaži