Kultura

Top 5 misterioznih kaštela Istre

Istra je puna dvoraca impresivne i mračne prošlosti. Potražite njihove ruševine i saznajte njihove tajne!

Istra u srednjem vijeku nije bila pitoma turistička regija kakvu posjetitelji danas poznaju i vole. Bogati feudalci vladali su nad siromašnim seljacima iz svojih utvrđenih gradova - kaštela.

Međutim, ni feudalcima nije bilo lako budući da u Istri nema kaštela koji barem jednom nije bio napadnut. Mnogi su kašteli osvajani, paljeni, rušeni, ponovno podizani pa opet razarani. Istarski feudalci šarolik su svijet - od prevaranata, lupeža i bivših zatvorenika do intelektualaca, vojskovođa i plemića. Jedan od vlasnika istarskih kaštela čak je postao i dužd, vladar u Veneciji.

pazin kastelKašteli imaju mnogobrojne arhitektonske sličnosti - svi su građeni od kamena, sastoje se od glavne kule, zidina, zgrade za stanovanje, gospodarskih prostorija i otvorenog dvorišta, a o financijskoj moći vladara ovisila je njihova veličina. Smješteni su na strateški važnim položajima, često na nedostupnom terenu, u blizini potoka, rijeka ili izvora vode.

Opadanje značaja kaštela počinje u 16. stoljeću, kada pojavom vatrenog oružja uske i visoke kvadratne kule postaju laka meta za topovsku tanad. Kašteli su tada dobrim dijelom napuštani, a odbjeglo stanovništvo u njihovoj blizini podiže naselja koja kasnije prerastaju u poznate istarske gradiće.

Dok šećete napuštenim zidinama istarskih kaštela, vratite se nekoliko stotina godina u prošlost. Svjedočite bitkama, slušajte huku konjskog galopa, divite se gizdavim feudalcima u raskošnoj odori i suosjećajte s iscrpljenim kmetom koji radi od zore do sumraka.

Krenite u unutrašnjost istarskog poluotoka i otkrijte neke od najimpresivnijih kaštela!

dvigrad kastel1. Dvigrad
Razgledajte sablasno prazne ruševine Dvigrada u blizini Kanfanara i Limskog kanala, koje danas svjedoče o nekoć raskošnom srednjovjekovnom dvorcu. Ovo je područje naseljeno od prapovijesti, a nekada su na ovom mjestu stajala dva utvrđena grada - Moncastello i Castel Parentino. Ime Dvigrad dolazi od ‘dva grada’, ali drugi grad već odavno ne postoji ni u ruševinama. Castel Parentino napušten je još u 10. stoljeću, a ruševine koje ćete istražiti ostaci su Moncastella.

Dvigrad je mnogo puta rušen, a mnogi su vojnici poginuli braneći ga. Nakon ratova uslijedile su epidemije kuge i malarije pa većina stanovnika napušta grad i seli se u Kanfanar. U tužnom Dvigradu ostaju samo najsiromašnije obitelji.

Legenda kaže da je zloglasni gusar Kapetan Morgan svoje ogromno blago zakopao upravo u Dvigradu. Saznajte više o ovoj i ostalim mračnim istarskih legendama u našem članku!

buzet kastel2. Kaštel Pietrapelosa
Kaštel Pietrapelosa bdije nad dolinom rijeke Mirne, skriven u gustom raslinju na uzvisini između Buzeta i Livada. Gusta mahovina koja je oduvijek rasla na njegovim kamenim zidinama dala mu je ime koje u prijevodu znači ‘dlakava utvrda’.

Popnite se do kaštela pa uživajte u pogledu s uzvisine koja je u srednjem vijeku bila izuzetno važna za nadzor riječnog i kopnenog prometa.

Kamena ploča s rupom u sredini - latrina, preteča današnjeg zahoda, ostala je sačuvana na zapadnom zidu, postavljena iznad litice. U ono je vrijeme latrina bila simbol zavidne razine komfora i higijene.

Bogatu povijest kaštela okaljale su brojne izdaje i spletke, a jedan je vlasnik kaštel izgubio zbog kartaških dugova. Dok su plemići spletkarili i uživali, u podnožju kaštela živjeli su seljaci svoje tihe i mukotrpne živote.

savicenta kastel3. Morosini-Grimani
Svratite u Svetvinčenat i posjetite kaštel Morosini-Grimani. Ovaj izuzetno dobro očuvan kaštel ujedno je i najveća zgrada u malenom Svetvinčentu.
Prva tvrđava sagrađena je u 13. stoljeću, a kaštel je gradila bogata mletačka plemićka obitelj Morosini.

Bio je česta žrtva napada i požara pa nije ni čudo što je u njegovoj unutrašnjosti predviđen smještaj za čak dvjesto mušketira i kopljanika.

Pored kaštela nalazi se i Kuća vještice Mare, mjesto na kojem povijest legende oživljavaju uz pomoć najsuvremenije tehnologije.

4. Pazinski kaštel
Istražite Pazinski kaštel, najveću i najbolje sačuvanu srednjovjekovnu utvrdu u Istri. Prvi se put spominje u 10. stoljeću, a njime su vladali brojni vlasnici, od Habsburgovaca do talijanskog plemstva.

Podno zidina kaštela, kojima se pristupalo preko pokretnog mosta, grotlo je Pazinske jame, tajanstvenog ponora koji oduvijek nadahnjuje ljudsku maštu. Kaštel i Pazinska jama poprište su radnje romana Mathias Sandorf, čiji je autor Jules Verne, otac znanstvene fantastike.
Danas se u Pazinskom kaštelu nalaze Etnografski muzej Istre kao i Muzej Grada Pazina koje svakako vrijedi posjetiti i doznati više o povijesti ovih krajeva.

5. Kaštel u Momjanu
Kaštel u Momjanu teško može dočarati moć i bogatstvo života koje ga je obilježilo. Uspnite se na 280 metara visoko brdo na kojem se nalazi dvorac i uživajte u pogledu na dolinu rijeke Dragonje.

Kaštel u Momjanu zove se još i Kaštel Rota, po bogatoj talijanskoj obitelji koja ga je dugo posjedovala. Obitelj ga u 19. stoljeću napušta, a njegovi kameni zidovi počinju polako propadati.

»»» Kuća kaštela
»»» Istarski kašteli

Prikaži