Istarske freske

Crkva sv. Duha


Unutrašnjost baljanske crkvice sv. Duha ispunjena je freskama biblijskih motiva poput Bijega u Egipat i Posljednje večere.

Bale, nekadašnji važni kaštel pod vlašću akvilejskog patrijarha, a do danas su samo dva prstena zidina. No pravo bogatstvo leži u župnoj crkvi s kriptom i značajnom predromaničkom skulpturom Bala i okolice koji je jedan od pokazatelja prijašnje važnosti mjesta.

No baljanske crkve poznate su i po freskama, zidnim slikama, pogotovo crkva sv. Duha. Po dimenzijama skromna građevina, no vrhunske klesarske izvedbe na pročelju, u stilu gotičke arhitekture 15. stoljeća. Građena je od pravilnih kamenih blokova s kamenim krovnim pokrovom, odnosno škriljama, a sačuvala je i lijep detalj profiliranog kamenog nosača za vječno svjetlo usred šiljastog svoda.

Sićušna unutrašnjost kapele prošarana je freskama, koje se u novije vrijeme povezuju sa stvaranjem Alberta iz Konstanza na Bodenskom jezeru. Iako oslikava i obližnju crkvu sv. Antuna, sa scenom pokapanja sv. Pavla pustinjaka i nekoliko drugih diljem Istre, ipak se sve bogatstvo Albertova repertoara nalazi u crkvici je sv. Duha. 

Prostorno su svakako najuvjerljivije scene Bijeg u Egipat, Pokolj nevine dječice i Posljednja večera, ispunjene brojnim detaljima, koje ne dopuštaju oku da se odmori. Uz uobičajene scene kristološkog ciklusa na svetišnom zidu, majstor Albert iz Konstanza slika i scenu Prijestolja milosti sa svecima. U njegovu se opusu primjećuju mnogobrojni utjecaji prije svega venecijanska cvjetna gotika (gotico fiorito), srednjoeuropski utjecaji iz Njemačke i Češke te ranorenesansne karakteristike.

Kako doći:
Crkva se nalazi u središtu Bala, u neposrednoj blizini glavnog trga na kojem je i poznati kaštel Soardo-Bembo.

Napomena:
Crkva je stalno otvorena.

Bembo 7, HR-52211 Bale-Valle
T: +385 (0)52 824 080

Crkva sv. Duha
Crkva sv. Duha
Crkva sv. Duha
Crkva sv. Duha
Crkva sv. Duha
Crkva sv. Duha
Crkva sv. Duha
Crkva sv. Duha
Crkva sv. Duha
Prikaži