Muzeji i zbirke

Memorijalna zbirka Erminio Vojvoda


U neka prošla vremena iz Pule i okolice odlazilo se u Vodnjan u „shopping“, a poznata vodnjanska Trgovačka ulica bila je prepuna trgovina i radnji u kojima su posjetitelji mjesta osim nabavke, mogli obaviti i niz drugih stvari prije povratka kući. No, Vodnjan je prvenstveno bio centar brojnih postolara. Poznati postolar Erminio Vojvoda (23.05.1902. - 06.04.1991.) je bio jedan od znamenitijih i viđenijih građana Vodnjana, grada koji je nekoć imao veliki broj kvalitetnih postolara.

Vojvoda je bio najistaknutiji vodnjanski majstor svog zanata, a njegova su djela bila poznata ne samo u Vodnjanu i Istri, već i izvan granica Italije i Jugoslavije, država kojima je za Erminijeva života Vodnjan pripadao. Osim što je bio vješt obrtnik, bio je i poznati kreator mnogih modela visoke mode onog vremena, tako da njegove nacrte možemo vidjeti u ondašnjim najznačajnijim europskim modnim časopisima koji su izlazili u Parizu, Londonu, Beču i Milanu. Danas je u lokalu u kojem je dizajnirao svoje modele i izrađivao obuću, a koji se nalazi u prizemlju njegove rodne kuće, otvorena Memorijalna zbirka koja podsjeća Vodnjance i mnogobrojne goste Vodnjana, ne samo na još jednog znamenitog stanovnika ovog grada, već ih i upoznaje s proizvodnim procesom, alatima, namještajem i ambijentom negdašnje vodnjanske obućarske radnje.

Mnogobrojni kalupi, crteži, krojevi modela, fotografije, diplome i razglednice kataloški su popisani u knjigu inventara Etnografskog muzeja Istre, a izloženi su na mjestu na kojem su i nastali, u vjerno obnovljenom prostoru.

Radno vrijeme 2024:
01.01. - 31.03.: otvoreno za posjet prema prethodnom dogovoru
01.04. - 30.09.: 08:00 - 15:00, subotom i nedjeljom uz najavu
01.10. - 31.12.: otvoreno za posjet prema prethodnom dogovoru

Informacije:
Ekomuzej Istrian de Dignan
Narodni trg 8, HR-52215 Vodnjan-Dignano
T. +385 99 350 3590
info@istrian.org
www.istrian.org

Museum of Hum Aura

Buzet

Muzej grada Umaga

Umag-Umago

Kuća Maraston

Vižinada-Visinada

Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina

Središnja Istra

Kuća kaštela

Buje-Buie
Prikaži