Kultura

Top 5 mjesta gdje možete doživjeti duh Rima u Istri

Jeste li znali da su nekada davno u Istri živjeli Rimljani? Duh nekadašnje rimske vladavine može se osjetiti na svakom koraku, dok šećete gradovima našeg poluotoka.

pula spectacula gladiatoria
Grad kao stvoren za doživljaj Rima u Istri
Jeste li znali da je Pula jedan od rijetkih svjetskih gradova koji na tako malenom području ima toliko velik broj rimskih spomenika? Popis je dugačak, a onaj najpoznatiji je zasigurno Amfiteatar koji je šesti po redu po veličini među sačuvanim građevinama te vrste u svijetu i jedan od najpoznatijih simbola Pule i Istre. Osim što možete uživati u bezbroj koncerata koji se održavaju tijekom ljetnih mjeseci, naša je preporuka posjetiti Gladijatorske borbe pod nazivom Spectacvla Antiqva.

Ako pak odlučite samo prošetati gradom, nezaobilazne rimske točke su Slavoluk Sergijevaca ili Zlatna vrata, dvojna vrata, rimski mozaik, Augustov Hram… Rimskim spomenicima u Puli zaista nema kraja!

medulin vižula
Upoznajte mjesto na kojem je nekad bila rimska vila
Iako se trenutno mogu vidjeti samo temelji, vrlo je jasno da je na poluotoku Vižuli u Medulinu nekad postojala luksuzna rimska vila, nazivana još i Crispova vila. Vjeruje se da su u vili živjeli pripadnici carske obitelji, a Crispo je bio sin cara Konstantina uz kojeg se vežu brojne intrigantne priče.

Na poluotoku Vižula je ove godine otvoren i istoimeni arheološki park, čime se ovo područje dodatno obogatilo i postalo novo odredište za uživanje za cijelu obitelj. Na ulazu uzmite WR/AR naočale i uživajte u vizualizacijama, otkrijte adrenalinski park kao i pametne klupe, e-stablo i hot spot točku. Prošećite Vižulom i otkrijte idiličnu lokaciju na kojoj su nekad uživali Rimljani.

Posjetite ostatke rimskog naselja na jugu Istre
Rimski ostatci vidljivi su i nedaleko naselja Valtura na jugu Istre, i to u svojevrsnom arheološkom raju naziva Nezakcij ili Nesactium na latinskom. Klasičan stil gradnje vidljiv je odmah po dolasku do lokaliteta, a uz ovo se mjesto veže priča o povijesnoj borbi između Histra i Rimljana, u kojoj su upravo Rimljani pobijedili.

brijuni
Otočje u Istri koje se svidjelo i Rimljanima
Otočje Brijuna, koje je danas Nacionalni park, bogato je arheološkim lokalitetima s rimskim ostacima.
U zaljevu Verige na otoku Veliki Brijun još i danas postoji najveći istarski antički kompleks, koji se nekada sastojao od dvije vile i ostalih pripadajućih elemenata, među kojima se ističu tri hrama posvećena Neptunu, Marsu i Veneri.

Ne čudi nas da je upravo ova idilična uvala bila savršen odabir bogatih Rimljana, čijim se arhitekturnim vještinama možete i danas diviti.

porec stari grad
Rimske tajne koje krije Poreč
Jeste li ikad prošetali Porečom? Ako i jeste, možda i niste primijetili da grad počiva na posebnom urbanističkom obliku koji se naziva rimski castrum, prepoznatljiv po dvije ulice pravilnog rastera, Cardo i Decumanus.

Osim tradicionalnih rimskih ulica, u Poreču na trgu Marafor potražite i ostatke Neptunovog, Dijaninog i tzv. Velikog hrama.
Što više poželjeti za doživljaj Rima u Poreču?

Prikaži