Zabava i tematski parkovi

Gradska tiskara Antico


U slikovitom Motovunu, na vrhu brežuljka, na glavnome gradskom trgu nalazi se “vremeplov” koji će vas svojom magičnom pričom odvesti nekoliko stoljeća unatrag, u povijesno razdoblje koje je među najzaslužnijima za današnju vizuru ovog dragulja u unutrašnjosti Istre.

Gradska tiskara Antico oduševljava svojim uređenjem kao i originalnim suvenirima izrađenim u tradicionalnoj tehnici ručnog tiskarstva na replici srednjovjekovnog stroja - Gutenbergove preše.

I papir koji se koristi za otisak ručni je rad, a svaki list u sebi sadrži dio Motovunske šume. Pažljivo odabrano i prikupljeno opalo raslinje obrađeno je u radionici poznatog slovenskog majstora srednjovjekovnog ručnog tiskarstva. Kod Majstora Janeza naukovao je i idejni pokretač i oživotvoritelj motovunske tiskare, Jure Bralić.

Na prekrasnim grafikama i ilustracijama koje osmišljava, crta i otiskuje starom metodologijom, nalaze se idilični motovunski krajolici, likovi iz istarskih legendi... Umjetničke motive pa i osobnu poruku možete i sami odabrati i tako ovjekovječiti svoj dan u Motovunu!

Posjetitelje dočekuje odjeven u srednjovjekovni kostim, kao šegrt "crne umjetnosti", tiskarskog umijeća čiju je osnovu postavio Johannes Gensfleisch Gutenberg, obrtnik iz Mainza na rijeci Rajni. Oko 1440. godine konstruirao je drvenu prešu kojom je crnu tiskarsku boju nanosio na papir te je tako 1455./56. dovršio "Bibliju od 42 retka", prvu tiskanu knjigu u nakladi između 100 i 300 primjeraka.

Jedinstvena i nezaobilazna motovunska manufaktura koja oživljava prošlost srednjovjekovne Istre dobila je ime po Andrei Anticu da Montona, slavnom nakladniku, skladatelju i tiskaru nota rođenom koncem 15. stoljeća u ovom malom, ali impresivnom gradiću.

Radno vrijeme 2024:
01.01. - 30.04.: uz najavu
01.05. - 31.10.: 16:00 - 21:00 ponedjeljkom zatvoreno
01.11. - 31.12.: uz najavu

Gradska tiskara Antico
Trg Andrea Antico, HR-52424 Motovun
Kontakt: +385 99 331 7020, jurebralic@gmail.com
FB: Tiskara Antico Motovun
Instagram: Tiskara Antico Motovun

 

Gradska tiskara Antico
Gradska tiskara Antico
Gradska tiskara Antico
Gradska tiskara Antico
Gradska tiskara Antico
Gradska tiskara Antico
Gradska tiskara Antico
Gradska tiskara Antico

Escape Castle Svetvinčenat

Svetvinčenat

Arheološki park Vižula

Medulin

La mula de Parenzo: centar za posjetitelje

Poreč-Parenzo

Doživljaj Motovuna

Motovun-Montona

Sanc Michael Medieval Theme Park

Svetvinčenat
Prikaži