Prirodne atrakcije

Šuma Kontija


Šuma Kontija smještena je između naselja Kloštar, Gradina i Flengi (Prodani) na površini od 65 hektara te obiluje lijepim izletničkim položajima i uređenim pješačkim i biciklističkim stazama.

Područje je od 1964. godine obuhvaćeno istoimenim šumskim rezervatom, međutim, nastalo je i njegovalo se mnogo ranije - počevši od razdoblja Austro-Ugarske Monarhije. U šumi Kontija nalazi se najbolje očuvana površina vegetacije bijeloga graba, stara preko 140 godina. Izuzev prevladavajućega bijeloga graba, u ovome šumskom prostranstvu susreće se i hrast medunac, crni jasen, maklen, cer, smrika i borovica. U sloju grmlja pronaći ćete rašeljku i trnulu, drijen, kalinu i ruj dok od niskoga raslinja raširen je kukurijek, veprina, jesenska šašika i dubačac.

U sklopu šumskoga područja nalazi se i gradina Mukaba, jedan od ljepših primjera prapovijesnoga naselja s vidljivim i brojnim ostacima fortifikacija građenih tehnikom suhozida. S Mukabe se proteže ne samo jedan od najljepših prirodnih vidikovaca na Limski zaljev, Svetu Eufemiju, Vrsar i otoke ispred njega nego je riječ i o izvanrednoj motrišnoj točki na cijelu šumu Kontija te naselja u zaleđu obale Vrsara.

Područje Kontije idealna je oaza mira, tišine te prirodnog ambijenta koja je izrazito pogodna za pješačenje, jednodnevne izlete, rekreativni biciklizam i boravak u prirodi.

Šuma Kontija
Šuma Kontija
Šuma Kontija
Šuma Kontija
Šuma Kontija
Šuma Kontija

Park šuma Zlatni rt

Rovinj-Rovigno

Spilja Mramornica

Brtonigla-Verteneglio

Pazinska jama

Središnja Istra

Jama Baredine

Poreč-Parenzo

Palud: ornitološki park

Rovinj-Rovigno
Prikaži