Vina Istre

Crtice iz vinarske povijesti

Kvaliteta istarskog vina u određenom povijesnom razdoblju prenosi kvalitetu života istarskog stanovništva. Kada se kvalitetnije živjelo i vino je bilo kvalitetnije, ili obrnuto. U amforama, bačvama i bocama stoljećima je najkvalitetnije istarsko vino stizalo na stolove vinskih znalaca diljem Europe, ali se veći dio potrošio u Istri kao dnevno i blagdansko piće.

Iako su istarski vinari od sredine 19. stoljeća sudjelovali na europskim i svjetskim izložbama vina, prvo veliko priznanje istarska vina dobivaju 1902. godine na Svjetskoj izložbi vina u Torinu. Godinu ranije u Pazinu je održan Prvi istarski javni pokus vina, a četiri godine kasnije otvorena je Poljoprivredna škola s nastavom na hrvatskom jeziku.

Početak 20. stoljeća početak je istarskog vinskog uzleta, a teran je sorta koja utjelovljuje istarski vinski napredak. Simbol trenutka koji je pripreman prijašnjih desetljeća predstavlja izgradnja nove zgrade Poljoprivrednog instituta u Poreču 1907. godine.

Veliki značaj imao je i časopis Istarska poljoprivreda koji počinje izlaziti iste godine, a objavljuje upute i preporuke poljoprivrednicima i donosi obavijesti o tečajevima i izložbenim sajmovima. Četiri godine kasnije u Pazinu počinje izlaziti časopis Razumni gospodar, a tada se već i u novinama širom Austro-Ugarske Monarhije nalaze reklame za istarsko vino.

Prikaži