ISTRA INFO COVID-19 X  

Vinske ceste Istre

Vino je za dušu

Istri je vino nerazjašnjiva nadnaravna svetost, potreba i ljubav, kultura življenja, jelo i piće, molitva i kletva. Istranin je lozi kultno privržen. Poslovica to potvrđuje: "Vino od loze i mliko od koze. "

Od pšenice se živi, a vino je mit: "Kruh je za tilo, vino je za dušu", govorili su naši stari.

Istra je od davnina, kao djelić mediteranske priče, protkana vinskom tradicijom. U doba Grka i Rimljana vino se raširilo i postalo vrlo značajno. Kalavojna, mjesto uz istočnu istarsku obalu, vuče naziv iz grčkih riječi kalos oinos, što znači dobro vino.

Jedan od najvećih rimskih kroničara, Plinije Stariji (23. do 79. god.) u svom djelu "Historiarum mundi" spominje vino "Vinum Pucinum" i obasipa ga pohvalama te tvrdi da carica Livija svoje 82 godine života može zahvaliti upravo tom vinu. Vino je smjestio u Istru, a prema opisu čini se da se radi o teranu, koji i danas raste ovdje.

Kroz srednji vijek istarska muškatna vina su redovito spominjana kao delicija koja je završavala na kraljevskim stolovima. Gospodarski značaj vina varirao je od mračnih trenutaka ratova i epidemija, kada je vino uglavnom bilo potisnuto, pa do lijepih vremena, gdje vino zauzima svoje mjesto u svakodnevnom životu.

I još jedna važna stvar dolazi iz tog doba, a to je malvazija. Venecija je tada intenzivno trgovala vinima s Levanta, Peloponeza, Cipra i Krete, odakle su polako stizale i prve loze malvazije. Nešto kasnije, u doba Austrijskog Carstva, vino u Istri opet znači vrlo mnogo - pod vinogradima je više od 30 tisuća hektara. No, to je i doba pošasti filoksere, vinogradi propadaju, pa se opet sade... i tako sve do danas.

Prikaži