Montraker

Podno gradića Vrsara na zapadnoj obali Istre smjestio se ljupki poluotok Montraker, a na njemu i stari kamenolom istog imena. Kamenolom, odavno napušten, danas odiše posebnom atmosferom Mediterana i prošlih vremena, a svakog ljeta iznova oživi dinamikom umjetničke kreacije.

Tada se u njemu održava međunarodna kiparska škola koja okuplja talentirane studente kiparstva. Pod vodstvom vrsnih mentora, mladi umjetnici u poticajnom ambijentu oslobađaju nove putove imaginacije, izrađujući kamene skulpture na zadanu temu.

Živahna zbivanja na Montrakeru zanimljiva su i turistu i slučajnom prolazniku. Vrijedi se popeti na brdo povrh kamenoloma i bar načas pogledati kako se kamene gromade u rukama mladih majstora preobražavaju u skladne kiparske forme. Dok sunce grije, a pred vašim očima nastaju novi oblici od istarskog kamena, imate priliku zaviriti u vječni misterij umjetničkog stvaranja.

Iz godine u godinu, kiparska škola potvrđuje Vrsar kao mjesto umjetničke inspiracije, idealno utočište za stvaralaštvo, čaroliju i kreaciju. Skladne bijele skulpture krase javne prostore, rivu i parkove, utiskujući trajan pečat u živopisni identitet ovog gradića.

Otvoreno za posjet 2022:
29.08. - 09.09.: 08-12, 16-19, nedjeljom zatvoreno
10.09.: Prezentacija skulptura i zatvaranje škole

Tijekom trajanja ovogodišnje škole svoj će rad, osim studenata, realizirati i akademski kipar Giuseppe La Bruna, donedavni dekan Akademije likovnih umjetnosti u Veneciji te u više navrata mentor studentima u Montrakeru. Studentima će u obradi kamena pomagati tehnički suradnik i akademski kipar Petar Dolić te kamenoklesari Deni Krizmanić i Mauricio Matukina.

Sudjleluju:
Akademija likovnih umjetnosti Zagreb
mentor: Alem Korkut
student: Zvonimir Šporčić

Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka
mentor: Želimir Hladnik
student: Juraj Makarun

Umjetnička akademija Split
mentor: Nikola Džaja
student: Marko Ćurić

Akademija za likovnu umjetnost i oblikovanje Ljubljana
mentor: Metod Frlic
studentica: Sibila Leskovec


Međunarodna studentska kiparska škola Montraker
svečano se zatvara u subotu, 10. rujna s početkom u 18 sati:

Povjesničarka umjetnosti Vilma Bartolić predstavit će okupljenima pet skulptura koje su ove godine izradili studenti Marko Ćurić, Sibila Leskovec, Juraj Makarun, i Zvonimir Šporčić.

Akademski kipar Giuseppe La Bruna, donedavni dekan Akademije likovnih umjetnosti u Veneciji te u više navrata mentor studentima u Montrakeru, ove je godine, u svojstvu gostujućeg kipara, sudjelovao izradom skulpture. Teme ovogodišnje Škole za studente, pa i gostujućeg kipara, bile su umjetničke forme koje se mogu koristiti kao klupe.

Program zatvaranja svojim će nastupom obogatiti učenici Umjetničke škole Poreč, Područnog odjela Vrsar Vedran Grubor, Matej Tomrecaj i Alan Sadiković.

 

Prikaži