S klobasicom u Europu

Lokacija:

  • Sveti Petar u Šumi

Datumi:

  • 23.03. - 24.03.19

Kontakt:

  • Općina Sv. Petar u šumi

Stranica:

O eventu:

7. međunarodni sajam kobasica


Susret proizvođača istarske klobasice i degustacijska izložba popraćeno bogatim višednevnim programima sa predavanjima, prezentacijama i koncertima.

Na trgu uredit će se "grad od kobasica" u kome će se odvijati sajam, izložbe, natjecanja, zabavni program i gastronomska događanja u znaku kobasica i specijaliteta koji se mogu pripremiti od kobasica.

Svjetsko prvenstvo u nadjevanju kobasica na beku

Drevni istarski način nadijevanja kobasica, iz vremena kad se meso za kobasice sjeckalo nožem a ne mljelo strojem za mljevenje mesa, je tzv. “nadivanje na beku”, a beka je u ovom slučaju svježa vrbova šiba, ista onakva kakva se koristi za vezivanje loza u vinogradu ili za pletenje košara.

Od beke bi se oblikovala omča ili polumjesec, preko tog zaobljenja napeo bi se početak svinjskog crijeva i mesna smjesa bi se zatim u crijevo punila prstima. Oživljavanjem te drevne vještine usko vezane uz tradiciju izrade kobasica u Istri, sajam u Sv. Petru u Šumi obogaćen je atraktivnim zabavnim natjecanjem na koje se prijavljuju i mnogi natjecatelji izvan Istre.

Prvenstvo se provodi u dva kruga: prvog dana sajma svi prijavljeni natjecatelji prolaze kroz kvalifikacije, a drugog dana sajma u popodnevnom terminu odigrava se finale. Svaki natjecatelj, u kvalifikacijama i u finalu na isti način, dobiva 2 kg gotove mesne smjese, 5 m tankog svinjskog crijeva i jednu vrbovu šibu odnosno beku, a na raspolaganju ima 20 minuta. U tom vremenu mora napuniti i oblikovati što više kobasica, a bodove donose brzina, napunjenost crijeva bez zračnih džepova i šupljina, vanjski izgled kobasica i njihova ukupna težina.

Svjetsko prvenstvo u nadjevanju kobasica na beku održava se u sklopu sajma S klobasicom u Europu od 2014. godine.



Prikaži