Drugi svjetovi

Otvorenje izložbe: SUBOTA, 6. srpnja 2019. u 21,30 sati

Prije otvorenja izložbe, 6. srpnja 2019. u 20,30 sati  Maja Strgar Kurečić održat će za publiku u izložbenom prostoru CVU Photo art Gallery „Batana“ predavanje uz projekcije, na temu „Foto-esej“. Ulaz je slobodan.

                                                                    *****

Izložba „Drugi svjetovi“ suvremene hrvatske fotografkinje i sveučilišne profesorice Maje Strgar Kurečić donosi dio njezina najnovijeg ciklusa apstraktnih fotografija, gdje kreativno odgovara na sve izazove eksperimenta u procesu rada, pokazujući beskrajne mogućnosti uzleta mašte u svijetu vizualnih metamorfoza.

Kustosica izložbe i autorica predgovora u katalogu je Višnja Slavica Gabout, koja će izložbu i otvoriti. U tekstu predgovora ona između ostaloga kaže:

„Ciklus apstraktnih fotografija (...) „Drugi svjetovi“ višestruko (je) nagrađivan uglednim međunarodnim nagradama. (Kod njega) dominira boja kao samostalna činjenica, komunicirajući istodobno fotografski i slikarski. Sam apstraktni motiv tu nije rezultat prijepisa ili interpretacije realne zbilje, već je to nova, generička zbilja, nastala eksperimentom. Upravo ta predodžba realnosti kao umjetne tvorevine, nastale kemijskim procesom i modifikacijom jedne faze rada, smješta ovo stvaralaštvo u kategoriju apstraktne fotografije. Tim prije što je za Maju Strgar Kurečić proces rada ključni element stvaralaštva . (Jer) nju iznad svega zanima procesualnost; mijene i promjene koje nastaju doticanjima i sjedinjenjima tvari od kojih ona gradi paralelnu zbilju. A onda je posebno zanimaju efekti svega onoga novog i čudesnog nastalog sintezama i kemijskim reakcijama. Zato joj je beskrajno zanimljivo otkrivati trenutke najvećega sjaja boja i pratiti susrete formi „drugih svjetova“. Svjetova koje ona, poput demijurga i čarobnjaka, kreira sama „u intimi svoje sobe“, miješajući u magičnoj kućnoj posudi boje i tekućine, uz dodatak tajnovitih sastojaka, kao po nekom starom alkemičarskom receptu: „Malo ulja, prstohvat zlatnoga praha, malo crvene, kap zelene, kocka leda, sve pustiti da se prožme....“.  Rezultat je uvijek neizvjestan, ali zato i neobično uzbudljiv, jer te su tvari u međusobnim odnosima nestalne i nestabilne, promjenjive i nepredvidive, pa autorici - njezinu likovnom oku i imaginaciji, ostaje da prepozna i fotoaparatom „uhvati“ trenutke njihova sjedinjenja. Isto tako, da zabilježi tijek stvaranja i razgradnje mnogih formi i njihovih fraktala, koji nam - apstrakni, ali i asocijativni, u jednome trenutku nalikuju mikroskopskim strukturama i primordijalnim organizmima, a već u drugome imaginarnim krajolicima i kozmičkim predjelima.“

(prilagođeno iz predgovora, Višnja Slavica Gabout)

Kratka biografija autorice:

Maja Strgar Kurečić rođena je u Zagrebu 1972. godine. Diplomirala je 1996. godine na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirala 2007. godine s temom iz područja digitalne fotografije. Objavila je više od 40 znanstvenih radova iz područja grafičke tehnologije i fotografije. Članica je Internacionalne komisije za rasvjetu CIE - Division 8: Image Technology (International Commission on Illumination), Zbora fotoreportera Hrvatske i Fotografske sekcije Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH). Fotografijom (reklamnom, novinskom, reportažnom i eksperimentalnom) aktivno se bavi od 1991. godine te izlaže na 45 selektiranih (žiriranih) skupnih i 8 samostalnih izložbi fotografija u domovini i inozemstvu. Dobitnica je više nagrada i priznanja. Radi kao izvanredna profesorica na Katedri za grafički dizajn i slikovne informacije na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Kontakt: http://majastrgarkurecic.com

Nagrade

2019.

- MIFA Moscow International Foto Awards –brončana medalja za fotografiju „Sanjajući Eschera“, u kategoriji Arhitektura

- 13th Julia Margaret Cameron Award – prva nagrada za fotografiju „Sanjajući Eschera“, u kategoriji Arhitektura i interijer

- 12th Annual International Color Awards – nominacija za fotografiju iz serije „Drugi svjetovi”, u kategoriji Apstraktne fotografije

- 5th Fine Art Photography Awards – nominacija za seriji „Drugi svjetovi”, u kategoriji Apstraktne fotografije 2018.

- 12th Julia Margaret Cameron Award – prva nagrada za seriju „Drugi svjetovi”, u kategoriji Apstraktne fotografije 2016.

- FIAP Gold Medal – 27. Zagreb Salon – za najbolju fotografiju u kategoriji Detalj 2002.

- Godišnja nagrada Društva sveučilišnih nastavnika u Zagrebu, za umjetničko dostignuće, za izložbu fotografija “Prozori” 1997.

- Fuji France Press Award – prva nagrada za najbolju crno bijelu fotografiju “Dubrovnik”

O eventu:

Apstraktna fotografija

Lokacija:

  • Centar vizualnih umjetnosti Batana / Rovinj-Rovigno

Datumi:

  • 06.07. - 28.07.19

Kontakt:

Stranica:

Prikaži