Fešta od sardoni

Domaći ribari čuvari su tradicijskog načina soljenja sardona. Toj plavoj ribi u čast, Vabriga organizira veliku feštu uz iskusne ribarske znalce koji cijeli svoj život posvećuju moru. U Vabrigi su se sardoni solili na dva specifična načina: u salamuri i običnim soljenjem.

Salamura je način za koji je potrebna voda i krupna morska sol. Sardone se posloži u drvene orugle posude, polije salamurom i pokrije teškim poklopcem. Sardoni ne smiju ostati bez vode pa ju je potrebno naknadno dodavati. Drugi je način soljenja običnom solju pri kojem se red sardona gusto posloži i obilno posipa solju. Postupak se ponavlja do vrha posude, a svaki sljedeći red slaže se u suprotnom smjeru.

Sardoni se sole, odnosno salamure već u svibnju. Odstajati trebaju od 30 do 90 dana pa je fešta u Vabrigi idealno mjesto gdje možete kušati gotove slane sardone u tipičnom istarskom okruženju.

Prikaži