Festival terana i tartufa

Kada Istrom zavladaju jesenski tonovi, njezini se krajolici presijavaju u stotinama nijansi žute, narančaste i crvene boje. S vrha brežuljka, ovo jesensko šarenilo dostojanstveno promatra Motovun, srednjovjekovni grad s pogledom na Motovunsku šumu, rijeku Mirnu i njezinu zadivljujuću dolinu.

U njemu se u listopadu održava jednodnevna izložba i degustacije vina terana i tartufa.Teran je stara istarska sorta koja je prije stotinjak godina dominirala istarskim poluotokom, a prvi se put spominje prije više 600 godina. Autohtono istarsko vino, zbog jakog i robusnog okusa najbolje prija uz pršut, sir i jela na bazi mesa i divljači, a svojom rubinsko crvenom bojom kao da se sljubljuje s jesenskim bojama Istre.

Uz teran, ravopravna je zvijezda festivala i tartuf, podzemno istarsko blago bez kojeg bi današnja gurmanska kuhinja bila nezamisliva.

Festival na jednom mjestu okuplja istarske vinare proizvođače terana koji mu žele odati značaj koji zaslužuje pa je i gastronomski doživljaj upotpunjen jelima od tartufa, narvno, s naglaskom na ona koja se najbolje sljubljuju s teranom.

 

»» Opširnije: TZ Motovun

»» Facebook event

O eventu:

Dani tartufa 2022

Lokacija:

  • Trg Andrea Antico / Motovun-Montona

Datumi:

  • 22.10.22

Kontakt:

Stranica:

Prikaži