Secret Garden

Lokacija:

  • Mediteranski plesni centar / Svetvinčenat

Datumi:

  • 30.06.20

Kontakt:

Stranica:

O eventu:

Plesna radionica


Program u lipnju u Mediteranskom plesnom centru uključuje gostovanje kolektiva Gray Box. Gray Box je osnovan 2014. godine u Berlinu, a za cilj ima eksperimentirati s interakcijama i zajedničkim prostorom suvremenog plesa, vizualne umjetnosti i mode: Black Box, White Cube i Catwalk. S jakim naglaskom na vizualno, njihovi multidisciplinarni projekti usredotočeni su na ekologiju, socio-kulturne promjene i subkulture. Koreografije, modni performansi, seanse jedan na jedan uz radionice nude širi odjek na društveno-politički kontekst te izazivaju tijelo kao povijesno disciplinirani, oblikovani i kolonizirani arhiv i živo javno/privatno mjesto za koje i na kojem se vlast i moć neprestano natječe i pregovara.

Na samom kraju rezidencijalnog programa, u utorak, 30. lipnja, u 20 sati održat će se plesna solo izvedba Secret Garden koja istražuje psihološke posljedice biblijskih učenja o seksualnosti u današnjoj Mađarskoj, s fokusom na odnos suvremene vjerske svijesti i rodnog identiteta. Predstava je nastala u zabrinjavajućem političkom kontekstu u Mađarskoj, u kojem premijer Orbán koristi konzervativnu nacionalističku ideologiju, postavljajući kršćanstvo kao glavno načelo definiranja nacije, a sve s ciljem kako bi legitimirao homofobne stavove. Ovaj plesni solo također ima za cilj raspraviti koncepte srama i krivnje vezane uz "zabranjena" seksualna ponašanja i stavove, postupke ili čak osjećaje, poput radosti, želje ili užitka, ugrađenih u dominantnu religiju u Mađarskoj.

Nakon plesne izvedbe, od 20.45 sati održat će se program Secret Garden JAM. Riječ je o novopokrenutom programu Plesni jam session u okviru kojeg gostujući umjetnici kroz različite forme interakcije uključuju lokalnu publiku. Ovisno o ideji i viziji umjetnika, na ovaj način sami posjetitelji postaju dijelom umjetničkog stvaranja, kreiranja te konačno samim time i dio izvedbe. Secret Garden JAM pak uključuje interaktivni class temeljen na izvedbi plesne predstave Secret Garden.

Broj posjetitelja programa je ograničen s obzirom na mogućnosti prostora, a u skladu s Preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću Covid 19 tijekom održavanja kulturnih programa.Prikaži